Evenimentul Zilei > EVZ Special > Moldoveanca acuzată de spionaj în Rusia, condamnată la 15 ani de închisoare
Moldoveanca acuzată de spionaj în Rusia, condamnată la 15 ani de închisoare

Moldoveanca acuzată de spionaj în Rusia, condamnată la 15 ani de închisoare

Tribunalul din Moscova a condamnat-o pe Karina Turcan la 15 ani de închisoare pentru spionaj. Moldoveanca a fost membră a consiliului de administrație în cadrul companiei energetice Inter RAO.

Marți, 29 decembrie, Karina Țurcan a fost condamnată la 15 ani de închisoare. Un complet format din trei judecători a examinat cazul în spatele ușilor închise, deoarece materialele erau etichetate ca „secrete”. Totodată, 656 de milioane de ruble rusești retrase de la Țurcan au fost transformate în venituri de stat.

Moldoveanca Karina Ţurcan a fost acuzată de transmiterea către Serviciul de Informaţii şi de Securitate al Republicii Moldova (SIS) a conţinutului unor scrisori clasificate ale Ministerului Energiei rus.

Iniţial s-a cerut o pedeapsă de 18 ani de închisoare pentru cetățeanca Republicii Moldova, Karina Țurcan acuzată de spionaj, în timp ce apărarea a solicitat achitarea. Mai mult, într-un interviu pentru grupul media RBC, Ţurcanu a declarat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat-o că a fost recrutată de serviciile de informaţii din Republica Moldova în 2004 şi că a înmânat informaţii secrete în 2015. Potrivit agenţiei TASS, informaţiile respective se refereau la furnizarea de electricitate rusă către Ucraina.

Ce spune avocatul apărării

Avocatul Ivan Pavlov a declarat pentru RIA Novosti despre intenția sa de a contesta decizia instanței. Originară din R. Moldova, Carina Țurcan a fost arestată în iunie 2018, fiind acuzată de forțele de securitate ale Federației Ruse de spionaj.

În cadrul unui interviu acordat pentru RBK după ce a fost eliberată, Carina Țurcan a declarat că acuzațiile de spionaj ce i-au fost aduse sunt bazate pe copia anchetei unui agent moldovean ale cărui date coincid cu ale sale.

Potrivit acesteia, acuzațiile au la bază câteva documente, printre care o copie a anchetei dosarului personal al agentului, în care lipsesc unele pagini și care conține „date care pot fi colectate despre fiecare dintre noi”: adresa și studiile sale.

„Ancheta a fost completată manual în 2004, dar corespunde adresa mea din 2010. Totodată, locul de muncă notat este, de fapt, din 2006, iar studiile sunt din 2015 și fotografia din 2008”, a declarat ea, menționând că ancheta a fost „falsă”, mai scrie presa din Republica Moldova.