Corupție incredibilă în comerțul legal cu opiacee din SUA. Sprayul care te trimite în brațele morții
- Tudor Borcea
- 22 martie 2019, 00:00
Compania farmaceutică Insys a mituit medici să prescrie un spray ce conținea Fentanil, un opioid mult mai puternic decât heroina, legat de 900 de decese. Procesul conducerii companiei se află în curs la Boston.
După 2012, Insys a încasat profituri de sute de milioane de dolari grație produsului Subsys, un spray bucal pe bază de Fentanil, un opiaceu care, sub această formă, este de 50 de ori mai puternic decât heroina și care a fost pus în legătură cu peste 900 de decese în urma supradozelor.
Autoritățile americane nu au aprobat oficial acest medicament decât pentru bolnavii de cancer care suferă de dureri acute, relatează Slate. Acest spray este atât de periculos încât medicii care-l prescriu trebuie să aibă în mod normal o pregătire specializată. Dar, în speranța de a-și extinde piața, conducerea Insys a plătit un număr de doctori pentru ca Subsys să fie prescris și unor pacienți cu dureri relativ minore, cum ar fi migrenele sau durerile de spate. Fără a ține seama de potențialele pericole. După comercializarea sprayului Subsys, numeroase proceduri judiciare au fost lansate, între care cea inițiată de familia lui Sarah Fuller, o femeie de 30 de ani care a început să folosească Subsys în încercarea de a-și ameliora durerile cauzate de un accident auto. Un an mai târziu, a fost găsită moartă cu un nivel mortal de Fentanil în sânge. În timpul consultării inițiale cu medicul ei, un reprezentant al Insys a fost prezent pentru a o încuraja pe pacientă să utilizeze Subsys. Pentru a obține medicamentul legal, el a încercat să arate că Fuller era atinsă de cancer.
Lăcomie, fraudă și corupție
Părinții lui Sarah Fuller au intentat proces în New Jersey. În egală măsură, guvernul american a intentat proces companiei Insys, primul de acest fel contra conducerii unei companii pharma de la debutul crizei opiaceelor în SUA. „Acest proces este despre lăcomie, despre consecințele lăcomiei și despre ce se întâmpă atunci când punem profitul în fața ființelor umane”, a declarat procurorul David Lazarus. Autoritățile federale îi acuză pe PDG-ul Insys, John Kapoor, alături de patru foști directori, că au pus în practică un sistem de „corupție generalizată” în cadrul căruia medicii primeau bani pentru a prescrie Subsys unor persoane care nu aveau nevoie de acest medicament. Dacă vor fi găsiți vinovați (fraudă și corupție) ei riscă până la 25 de ani cu închisoarea. Doi foști directori și mai multe cadre medicale au fost deja inculpați în acest scandal. Ei cooperează cu autoritățile și depun mărturie împotriva conducerii Insys în cadrul procesului care s-a deschis la finele lunii ianuarie în Boston.
„Conferințe” la restaurante
Printre ei, doctorul Gavin Awerbuch, condamnat la doi ani de închisoare pentru prescriere neautorizată de Subsys. El a explicat că, în 18 luni, Insys l-a plătit cu 130.000 de dolari pentru „conferințe”. Aceste conferințe erau, în realitate, seri petrecute la restaurante și facturate ca evenimente profesionale pentru ca plățile să pară legale. Potrivit procurorilor, acest sistem de remunerație era folosit pentru plata a milioane de dolari profesioniștilor din domeniul medical care prescriau Subsys. Cu cât prescriau mai multe rețete și cu cât dozele erau mai mari, cu atât mai mulți medici aveau oportunitatea să facă „conferințe” și să fie mai bine plătiți, a rezumat departamentul american al Justiției.
Medici motivați cu striptease și rap
Pentru a-i „motiva” pe doctori, o fostă stripteuză, Sunrise Lee, angajată pentru a face reclamă, petrecea uneori timpul cu ei. O fostă angajată a Insys a mărturisit că, în timpul unei „conferințe”, Lee, care este inculpată în proces, dansa pe genunchii unor medici. Lee fusese recrutată de Alec Burlakoff, fostul vicepreședinte al departamentului vânzări al Insys, inculpat pentru fraudă. Burlakoff a fost angajat la Insys în ciuda unui trecut dubios: a lucrat la Cephalon, o companie pharma care comercializa Actiq, un soi de „drajeu” antidurere, tot pe bază de Fentanil – și el pus în cauză cu multe decese legate de supradoze.
La Cephalon, companie care a plătit peste 400 de milioane de dolari amendă (în 2008) pentru practici frauduloase, Burlakoff a înființat tot un program de „conferințe”, pentru a mitui medicii care prescriau mari cantități ale produselor companiei, la fel ca și în cazul Insys. În timpul procesului contra Insys (care va dura câteva luni) , procurorii au ilustrat recent „cultura toxică” a companiei arătând un video pe muzică rap pentru a „motiva personalul”. În video apar doi tineri comercianți care cântă despre creșterea dozei opiaceului, alături de o persoană deghizată în spray Subsys.
Lupii paznici la oi
În 2011, Food and Drug Administration (FEDA), organismul public care supervizează medicamentele în SUA, a creat un program pentru a controla prescripțiile abuzive de opiacee –spre exemplu atunci când medicamente ca Subsys sunt prescrise pentru migrene. Dar această misiune de supervizare a fost încredințată chiar companiilor pharma. Deci, companiile care vindeau opiacee erau ele însele „la butoane”. „Au pus lupul paznic la oi, numeroase persoane au avut de suferit dar FDA nu a făcut nimic”, a declarat Andrew kolodny, cercetător la Universitatea Brandeis pentru New York Times.
Publicitate pentru dependență
În ultimii zece ani, numărul prescripțiilor pentru opiacee a crescut de patru ori în SUA. În același timp, numărul deceselor prin supradoze de opiacee (obținute legal sau nu) a explodat. În fiecare zi, în medie, 130 de persoane mor zilnic din cauza supradozelor de opiaccee. Peste 47.000 de decese au fost înregistrate în 2017. Una din cauzele acestei crize este lipsa reglementării industriei farmaceutice americane. Companiile care vând medicamente periculoase au dreptul să facă publicitate direct bolnavilor și orice medic generalist poate prescrie produse pe bază de Fentanil, ca Subsys. Spre exemplu, în 1990, compania Purdue Pharma a cheltuit peste un miliard de dolari în marketing și lobby pentru a-i încuraja pe medici să prescrie OxyContin, un opiaceu puternic adictiv. Când utilizatorii s-au plâns că au devenit dependenți, Purdue Pharma a continuat să minimalizele riscurile. Purdue Pharma face astăzi obiectul a 1.548 de plângeri în justiție, depuse de spitale, orașe, state și persoane fizice. Un mega proces va începe în acest caz, în septembrie, în Ohio.