Corupţia din România, vedetă pe YouTube | VIDEO

Corupţia din România, vedetă pe YouTube | VIDEO

Comisia Europeană şi presa britanică trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte fenomenul corupţiei din ţara noastră, prin intermediul unui clip postat pe YouTube. Materialul video prezintă corupţia ca parte a vieţii de zi cu zi din România. Reportajul porneşte de la naşterea în maternitate, unde "nici nu ţi se mai cere mită, se ştie că trebuie să o dai", şi culminează cu dosarele de corupţie la nivel înalt, dintre care sunt prezentate cazurile fostului premier Adrian Năstase şi al fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş. "Din ziua în care se nasc, românii se confrută cu corupţia. În acest caz, este vorba de părinţi, care oferă atenţii doctorilor şi asistentelor ca să se asigure că naşterea va decurge fără probleme", spun jurnaliştii englezi.

În film se precizează că la fel se întâmplă şi pentru celelalte servicii medicale, care, prin lege, sunt gratuite.

"Pe măsură ce cresc, românii îşi dau seama că sunt o serie de alte servicii ce necesită o abordare pe sub tejghea. De exemplu, în serviciile publice, unde, dacă nu vrei să ai probleme, cel mai cel mai bine este să-i dai atenţii' funcţionarului public", comentează realizatorul britanic.

"Dacă românul devine microbist, ajunge să se confrunte cu lumea tenebroasă a transferurilor ilegale, a evaziunii fiscale şi spălării de bani. Desigur, aici nu mai vorbim de corupţia la mic nivel. Simpaticul patron al Steaua Bucureşti trebuie să dea socoteală cu privire la achiziţionarea unor terenuri în condiţii suspecte. Judecând după dimensiunile casei sale, nu pare a fi foarte sărac", notează reportajul realizat de Journeyman Pictures.

Parlamentul României este prezentat ca fiind "locul unde se află cea mai mare problemă. Majoritatea politicienilor sunt corupţi, într-un fel sau altul", spune realizatorul documentarului, citându-l pe Victor Alistar de la Transparency International.

Cazul Remeş este detaliat şi în ceea ce priveşte presiunile politice şi consecinţele manageriale din TVR, unde Rodica Culcer a fost "trecută pe linie moartă" în urma deciziei de a face public materialul video şi audio privind mita luată de fostul ministru.

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei vorbeşte despre dificultăţile de "a combate corupţia politică într-o ţară cu politicieni corupţi care deţin puterea şi emit legi sau ordonanţe" prin care contraatacă permanent orice măsură anticorupţie.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, confirmă pentru realizatorii britanici "tentativele Legislativului de a modifica structura şi organizarea DNA, astfel încât în primul rând să nu mai aibă competenţa de a cerceta parlamentari".

Aşteptările românilor se îndreaptă însă şi spre Uniunea Europeană, din care România face parte de la 1 ianuarie 2007. "UE a fost cea care le-a cerut întotdeauna liderilor politici din România să facă reformele necesare. Nu au făcut acest lucru niciodată fără presiunea din partea UE. Sper că UE va juca un rol pozitiv în chestiunea luptei anticorupţie", conchide Rodica Culcer.

Sursa: Realitatea

(11:00)

Ne puteți urmări și pe Google News