Coruperea electorală, raportată la Serviciul 112. Numărul cazurilor înregistrate în luna octombrie
- Ana Munteanu
- 13 octombrie 2024, 10:04
Republica Moldova. 30 de situații privind corupția electorală au fost raportate la Serviciul Unic de Urgență 112, de la începutul lunii octombrie curent. Potrivit informațiilor, în special este vorba de cazuri de mituire a alegătorilor.
Fraude și nereguli privind procesul electoral
Potrivit Serviciul 112, zilnic, la numărul unic de urgență sunt raportate fraude și nereguli legate de procesul electoral. Informațiile sunt înregistrare și sunt aduse la cunoștință serviciului specializat de poliție, pentru a întreprinde măsuri de cercetare.
În acest context, autoritățile îndeamnă cetățenii să sune la 112 sau să anunțe instituțiile specializate în cazuri de sesizare a coruperii electorale. Este vorba de acte de pretindere, acceptare sau primire de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru acesta sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor.
Peste 100 de procese-verbale cu privire la coruperea electorală pasivă
De asemenea, Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat la începutul acestei săptămâni despre recepționarea de la Inspectoratul General de Poliție a peste 100 de procese-verbale de constatare a contravenției privind coruperea electorală pasivă. Pentru comiterea acesteia, legislația prevede o amendă de până la 37 500 de lei (circa 1 875 de euro).
În prezent, CNA examinează procesele-verbale recepționate. Pe unele din ele deja au fost aplicate amenzi în mărime de 37 500 de lei (circa 1 875 de euro).
Instituția a precizat că persoana care a săvârşit fapta contravențională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.
La fel, Inspectoratul General al Poliției a atenționat anterior părinții să nu implice copiii în acțiuni cu caracter politic. Poliția a subliniat că acest fapt „prezintă un pericol pentru minori, contravine legislației și încalcă drepturile copilului”.
Astfel, părinții sunt îndemnați să urmărească cu atenție acțiunile în care sunt implicați copiii. În cazuri suspecte, aceștia sunt îndemnați să anunțe oamenii legii.
Alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional se vor desfășura pe 20 octombrie curent.