Corund, satul care stă pe un munte de sare și pe un deal de bijuterii
- Cora Muntean
- 7 august 2018, 00:00
Nu există turist care să meargă la Sovata sau la Praid și să nu dea o fugă până la Corund. Localitatea este un adevărat magazin de artizanat, haine și obiecte din lut, de la un capăt la altul, înșirat de o parte și de alta a șoselei. Pe lângă obiecte unicat, localnicii oferă turiștilor binecunoscutele și gustoasele preparate ungurești, în special kürtöskalács autentici, rumeniți pe jar, presărați cu mult miez de nucă. Locuitorii vorbesc toate limbile pământului, inclusiv japoneză, atât cât să le folosească pentru a vinde. La care adaugă multe zâmbete. Deoarece ei din asta trăiesc, au învățat că secretul succesului în afacerile lor este vorba dulce.
Corund sau, în maghiară, Korond, este cea mai mare și renumită localitate din Ținutul Sării. Nu poți separa numele Corund de ceramica populară, este centrul olăritului din Transilvania.
Săpăturile arheologice făcute de-a lungul timpului pe teritoriul satului au dovedit existența omului aici încă din cele mai vechi timpuri. Pe o colină a dealului „Firtuș” s-au descoperit verigi de aur preistorice, iar din alt loc provin un tezaur monetar și trei monede de argint de la Augustus, Nero și Sabina. În subsolul localității se găsește un masiv de sare.
În mod tradițional, localnicii folosesc pentru uz casnic saramura concentrată extrasă dintr-o fântână de slatină. Din vechi timpuri, locuitorii se ocupă de olărit, prelucrarea lemnului și comerț ambulant. Pe vremuri cu căruțe, astăzi cu mașini, pentru că, oamenii au și muncit, dar au și strâns averi. Corundul este cea mai înstărită localitate din zonă.
Lut bun de întins pe pită
Olarii iau lutul de lângă pârâul Săcădat, care curge pe partea vestică a satului. Spun că este atât de docil la lucrat de „poți să-l întinzi pe pită”. Satul a avut cândva şi mină de aragonit, acum este zonă protejată şi un ştrand cu apă minerală.
Izvoarele de apă minerală au un rol important în viaţa satului. Izvorul „Diómáli” se află la ieşirea estică a satului. Apa minerală, bogată în fier, atinge debitul de zece mii de litri pe zi. Este recomandată pentru bolnavii de afecţiuni gastro-intestinale, precum şi celor care suferă de anemie. Izvorul „Szölömáli” izvorăşte în hotarul estic al satului. Apa este bogată în bicarbonaţi, clor, magneziu şi calciu. Izvoarele „Cseredombi” şi „Erzsébet” izvorăsc la est de mina de aragonit, la de metri de drumul naţional, având apă sărată şi bogată în fier.
Tot drumul principal e o expoziție cu vânzare
Meșterii își expun produsele în fața caselor, mulți chiar le confecționează acolo, sub ochii turiștilor. Pe lângă ceramică, mai sunt obiecte din pai sau rogojină, din lână, iască sau lemn.
În Biserica Unitariană din Corund se află o orgă construită în 1822, iar în cimitir monumentele funerare cioplite din lemn numite „kopjafa” reproduc imagini ale simbolizând bărbatul, femeia sau copilul. Biserica romano-catolică a fost construită în 1911.
Reguli de folosire a apei
Folosirea apei a fost reglementată încă din timpul domniei împărătesei Maria-Terezia. În fiecare zi de miercuri cei de la Corund aveau dreptul de folosire a apei, iar în zilele de sâmbătă cei din comuna vecină, Atia. Apa a fost pusă în butoaie de lemn, cărate cu căruţă, fiind folosită în gospodării, cât şi pentru animale. Cei de la Corund, extrăgeau sarea din apa prin fierberea apei şi schimbau sarea obţinută cu cereale în satele vecine.
Pe locul băilor de odinioară, în secolul al XIX-lea una din cele mai cunoscute băi din Transilvania, astăzi este Cabana Árcsó şi două izvoare cu apă minerală cu debit redus. Apa mezotermală a dispărut după ce în anii 1950 s-au făcut foraje de mare adâncime.
Pe acest loc, între podul de pe pârâul Corundului şi Cabana Árcsó se ţine, începând cu 1978 unul din cele mai importante târguri de ceramică populară din ţară, „Târgul de ceramică de la Arcio”. Târgul, care are loc în primul sfârşit de săptămână din luna august, este ocazia cu care meşterii olari din Corund şi de pe tot cuprinsul ţării îşi prezintă produsele. Târgul, care în acelaşi timp este şi un festival al artei populare, beneficiază de un juriu atent format din specialişti recunoscuţi din domeniu, este o ocazie unică de achiziţionare a produselor de artă populară autentice, de o rară frumuseţe.
Olarii din Corund nu vor să lase să piară meșteșugul lor și vor să înființeze o școală profesională, pentru a-i învăţa pe tineri arta olăritului.
Minereul de aragonit de la Corund, unic în lume
Corundul se poate lăuda şi cu singurul muzeu de aragonit din România sau chiar din Europa, după cum spun iniţiatorii lui. „Aragonitul este un mineral cristalizat pe bază de calcar depus de către apele minerale sărate, bogat în calciu carbonat. Această apă umple găurile subterane şi depune calciu carbonat în fisuri, iar straturi carbonatice, fiind sub presiune, se cristalizează”, spun specialiștii muzeului de aragonit. Minereul de aragonit de la Corund este unic în lume, întrucât se află la suprafaţă, se găseşte sub formă masivă şi nu apare în mină, la fel ca în alte zone ale Europei, precum Cehia, nordul Italiei sau Slovacia.
Corund se situează lângă drumul naţional 13A, la 11 km de Praid, 18 km de Sovata, 29 km de Odorheiu Secuiesc şi 80 km de Miercurea-Ciuc.