Israelian răpit de un angajat al unei agenții ONU

Israelian răpit de un angajat al unei agenții ONU

Mama unui ostatic răpit de un angajat UNRWA, agenția ONU pentru palestinieni, susține interdicția impusă agenției de către Israel. Yonatan a fost răpit din kibbutzul Be'eri pe 7 octombrie, după ce reușise să scape cu viață de la masacrul comis de teroriștii palestinieni la festivalul Nova.

Terorist palestinian, angajat la ONU

În vreme ce unele organisme internaționale condamnă decizia Israelului de a interzice UNRWA, în ciuda revelației că unii angajați ai UNRWA au participat la masacrul din 7 octombrie și că alții sunt concomitent angajați ai grupării teroriste Hamas, o mamă israeliană, Ayelet Samerano, a declarat pentru The Telegraph on Sunday că e satisfăcută de această veste.

Samerano, 53 de ani, nu și-a mai văzut fiul, Yonatan, de mai bine de un an. Pe 7 octombrie 2023 trupul lui în stare de inconștiență a fost târât într-o camionetă și dus în Fâșia Gaza. Abia ulterior s-a descoperit că individul care-i răpise băiatul, Faisal Ali Musalam Naami, e angajat ca asistent social la UNRWA.

Ce a făcut teroristul plătit de Organizația Națiunilor Unite

Lui Samerano i s-a spus că fiul ei a fost ucis într-un atac, dar ea a declarat pentru The Telegraph că până acum n-a văzut vreo dovadă clară că băiatul i-a fost ucis, nu doar rănit.

„Teama mi s-a dublat”, a explicat ea cum se simte, neștiind dacă fiul ei mai e în viață sau nu. „E cumplit să trăiești așa.”

„Dacă e în viață, oare voi reuși să-l aduc înapoi viu? Și dacă nu mai e în viață, atunci ce se va întâmpla?”, l-a întrebat ea pe cel care o intervieva. Această mamă israeliană nici nu auzise de existența UNRWA înainte de masacru, spune ea, dar între timp s-a documentat temeinic.

Predarea urii în școală, pentru copiii palestinieni, patronată de ONU

„Ei îi învață pe copii să urască oamenii încă din momentul nașterii”, a acuzat ea. Există numeroase rapoarte care susțin că au descoperit materiale didactice antisemite și pro-teroriste în școlile administrate de UNRWA.

Un raport al ONG-ului IMPACT-se a constatat că „jumătate din teroriștii invadatori au fost educați în școlile UNRWA”, iar printre conținuturile care le-au fost predate se numără proslăvirea unui atentat palestinian cu bombă incendiară asupra unui autobuz, precum și a altor atentate teroriste împotriva civililor israelieni.

O altă investigație a aceluiași ONG a descoperit cum celebrează pe internet profesorii UNRWA Hamasul și pogromul din 7 octombrie.

„E realmente dezgustător”, a spus mama, referindu-se la Naami. „El e asistent social, un asistent social care comite acte teroriste și răpește un cetățean.”

Un nou tunel Hamas, sub sediul agenției ONU din Gaza. Sursă foto: platforma X

Tunel al teroriștilor Hamas, sub sediul agenției ONU din Gaza. Sursa foto: platforma X

Multe țări și-au reluat finanțarea pentru UNRWA, în ciuda implicării acesteia în terorism

Multe țări și-au suspendat finanțarea pentru UNRWA după ce participarea angajaților acesteia la masacru a devenit publică. Însă majoritatea acelor țări și-au reluat între timp finanțarea, invocând situația umanitară din Fâșia Gaza.

Samerano critică decizia unor organisme străine de a continua să finanțeze UNRWA. Banii lor „nu-i vor ajuta pe oamenii din Gaza”, spune ea. Banii aceia „finanțează terorismul”, a afirmat ea.

Și-a petrecut ultimul an făcând lobby pentru salvarea fiului ei și cerând răspunsuri la întrebarea: cum e posibil ca o instituție a ONU să angajeze teroriști?

Acum trei luni a călătorit în Elveția pentru a discuta direct cu șeful UNRWA și a-l determina să pună presiune pe Hamas pentru a-i elibera fiul.

„În fiecare noapte urlu în tăcere. În fiecare dimineață plâng în drum spre muncă. De fiecare dată când mă trezesc din somn mă gândesc la fiul meu, iar lucrul acesta îl trăiesc zi de zi, din nou și din nou și din nou”, i-a spus ea unui auditoriu elvețian.

Aflată odată la un protest, un manifestant pro-palestinian i-a smuls din mână fotografia cu fiul ei și i-a aruncat-o într-un coș de gunoi.

Yonatan, tânărul răpit de angajatul agenției ONU

Yonatan „zâmbea mereu. Avea un farmec aparte. Și cu acel farmec, toți voiau să fie în preajma lui [...] oriunde se ducea, toate ușile i se deschideau și toată lumea voia să-l ajute”, spune mama lui.

Visa să se mute la New York și să înceapă o afacere cu tricouri. „Făcea orice își dorea; nu îi era frică [...] și de aceea a avut mult succes”, a spus Samerano.

Se bucura de muzică la festivalul Nova atunci când Hamas a atacat. Auzind rachetele, el și doi prieteni au plecat în kibbutzul Be'eri sperând să găsească un adăpost anti-rachetă, însă în momentul în care intrau în mica localitate teroriștii au deschis focul asupra mașinii lor.

Conform cifrelor oficiale în Be'eri au fost omorâți 96 de oameni, inclusiv copii, iar 26 au fost luați ostatici.

Familia n-a știut zile întregi ce se întâmplase cu Yonatan - până când fratele lui a descoperit pe internet un clip postat de Hamas în care trupul inconștient al lui Yonatan era luat și dus într-un vehicul inscripționat UNRWA. Inițial crezuseră că acel vehicul fusese furat de teroriști, pentru ca mai apoi să afle, îngroziți, adevărul.

Yonatan a împlinit 22 de ani în iunie. Soarta lui rămâne neștiută, potrivit Jerusalem Post.

Traducere: Andrei Suba/RADOR RADIO ROMÂNIA/asuba/fmatei