Evenimentul Zilei > International > Corriere della Sera anunţă dezvăluri incredibile despre abuzurile sexuale în Biserica Catolică
Corriere della Sera anunţă dezvăluri incredibile despre abuzurile sexuale în Biserica Catolică

Corriere della Sera anunţă dezvăluri incredibile despre abuzurile sexuale în Biserica Catolică

Corriere della Sera anunţă că va publica o serie de articole dintr-un material pe care papa Benedict al XVI-lea l-a scris sub formă de note despre abuzul sexual în Biserica Catolică.

Este o analiză minuţioasă şi nemiloasă asupra modului în care s-a născut şi s-a răspândit această crimă chiar şi în lumea bisericii. Un fiu al crimei, un "colaps moral" atât de greu de luptat cu el. Reflexia Lui Joseph Ratzinger acoperă o jumătate de secol de istorie, și va fi publicată de Corriere  după revista lunară germană Klerusblatt – München.

"În urma contactelor cu secretarul de stat, Cardinalul Pietro Parolin și cu Sfântul Părinte însuși, consideră că este corect să publicăm textul astfel conceput în "Klerusblatt", scrie Ratzinger.  

"Lucrarea mea are trei părți: Într-un prim punct, vorbesc despre anii 1960 și 1980 cu privire la subiectul sexualității.  Într-un al doilea punct, încerc să menționez consecințele acestei situații în formarea și viața preoților. În sfârșit, într-o a treia parte, voi dezvolta câteva perspective pentru un răspuns corect din partea Bisericii".

Cele optsprezece pagini scrise de Benedict al XVI-lea, reprezintă cea mai completă analiză pe o temă care dat universul catolic, și nu numai peste cap.

În material se vorbeşte despre: Colapsul moral, despre cluburile homosexuale: "Criza, în acel moment, ajunsese la "forme dramatice". Se vorbește despre "cluburile homosexuale" care au fost formate în multe seminarii,  în numele "unui fel de catolicitate modernă".  El menționează că, în unele seminarii, chiar "elevii care au citit cărțile mele au fost considerați inapți pentru preoție". Și "Sfântul Scaun știa despre aceste probleme", deși nu în detaliu. Emeritul Papa reevaluează efortul făcut de Ioan Paul al II-lea de a determina ceea ce el a considerat a fi un pericol. El subliniază figura și fermitatea teologică, într-un moment în care, în schimb, unele curente progresive ale catolicismului tind să-l devalorizeze".

Cum s-a ajuns aici?

"Dumnezeu a fost absent în sfera publică". Pontiful german denunţă  "Societatea occidentală: este o societate în care Dumnezeu în sfera publică este absent şi nu are nimic de spus". Papa Benedict al XVI-lea reamintește că nu cu mult timp în urmă a fost "teoretizat ca pe un drept firesc" iar  acum, scuturată și scandalizată,  Biserica recunoaște că lucrurile  au scăpat de sub control. Că acest lucru s-a răspândit  în Biserică ", adaugă el, "Trebuie să ne scuture și să ne șocheze. Cum a putut ca pedofilia să ajungă la o astfel de dimensiune? Motivul? Absența lui Dumnezeu".

Tonul este dramatic şi deşărtăciune

Lucrarea descrie un drum pavat cu erori tragice și o pierdere progresivă a identității catolice. Arată o cale de ieșire din numeroasele "prăbușiri morale" de o jumătate de secol prin alegeri dificile, radicale. Probabil doreau să împartă lumea catolică, și nu numai aceasta, prefigurând noi bazine hidrografice. Impresia este că, din interiorul Vaticanului în care a trăit de la demisia sa în 2013, Papa Benedict al XVI-lea privește dincolo de această etapă, și dincolo de pontificatul lui Francisc însuși, căruia i-a adresat o mulțumire "pentru tot ceea ce face". Mulţumesc, Sfinte Părinte!

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.