Coronavirusul nu înseamnă bursa lui Trump sau alte rele din 2020. Sau cel puţin n-ar trebui să însemne

Coronavirusul nu înseamnă bursa lui Trump sau alte rele din 2020. Sau cel puţin n-ar trebui să însemne

USA TODAY (SUA). Se prea poate să mintă, să păcălească sau să fure, dar el a zguduit Washingtonul şi apoi, uitaţi-vă la bursă. Aceasta (împreună cu ceva ajutor din partea guvernelor străine) este formula echipei preşedintelui Donald Trump pe care ea o consideră drept un "bilet de îmbarcare" în cursa pentru realegerea sa.

La fel ca oficialii americani care au ajuns să îşi piardă slujbele pentru că au spus adevărul în faţa Congresului şi în faţa americanilor, toţi aceşti oameni din sectorul sănătăţii s-au văzut şi ei siliţi să îl contrazică pe preşedinte. Nu, în privinţa epurărilor şi a reducerii la tăcere, s-ar putea să fim aici abia la început.

Totul are un aer de improvizaţie. Zilnic, câte o nouă greşeală: teste de mântuială, angajaţi ai Departamentului Sănătăţii întâlnindu-se cu americani evacuaţi din China fără să fie instruiţi sau să aibă echipament de protecţie, numai trei oameni puşi să gestionze situaţia, penurie de măşti, o cerere de buget adresată Congresului care nici măcar nu se ridică la suma redusă de Trump.

Dar Trump a urmărit situaţia îndeaproape. El se arată îngrijorat de asta. Iar dacă prin "asta" credeţi că înţeleg sănătatea publică, atunci, scuzaţi-mă, am vrut să spun bursa. Totuşi, el a constatat că, pe măsură ce virusul se răspândeşte în Europa şi în noi regiuni din Statele Unite, afirmaţiile sale, potrivit cărora s-ar fi terminat cu epidemia, nu mai sunt luate în consideraţie. Săptămâna trecută, cu cât a vorbit mai mult, cu atât mai mult s-a prăbuşit bursa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dispreţul lui Trump faţă de veştile proaste

Americanii vor să fie îmbărbătaţi de liderii lor întrucât, pe timp de criză, ei sunt cei care au în faţă tabloul general. Dar Trump a pierdut această capacitate. A fost o "magie" atunci când le-a arătat americanilor o hartă meteo cu traiectoria improvizată (şi eronată) a uraganului. El pretinde că apără anticipat nişte situaţii viitoare deşi încearcă să distrugă tocmai legea care prevede controlul lor. Există zilnic nişte neadevăruri şi nişte exagerări, care s-ar putea să nu conteze pentru susţinătorii săi şi care ar putea fi chiar amuzante, dar nu atunci când noi luptăm împotriva unui duşman de felul coronavirusului.