Coronavirusul lovește în salariile fotbaliștilor. Doar trei cluburi le-au menținut întregi

Coronavirusul lovește în salariile fotbaliștilor. Doar trei cluburi le-au menținut întregi

Jucătorii a trei cluburi de fotbal din Liga I, CFR Cluj, FC Botoşani şi Universitatea Craiova, își primesc salariile întregi în această perioadă. Este posibil, însă, ca situația să se schimbe, dacă actuala criză provocată de pandemia de coronavirus va dura mai mult. O decizie în acest sens urmează să fie luată de cele trei grupări în perioada următoare.

Surse citate de Agerpres anunță, însă că și conducerile celor trei grupări intenționează să reducă salariile fotbaliștilor în perioada următoare.

„Craiova, din cât ştiu, intenţionează să mute banii pe anii următori, ceea ce e bine pentru jucători. Deci, astea trei sunt deocamdată, dar probabil că vor ajunge şi ele la înţelegeri cu jucătorii în acest sens în perioada următoare. Dinamo a încercat o renegociere a contractelor, ca la Viitorul şi FCSB, dar jucătorii nu au vrut şi s-a ajuns la suspendarea contractelor pe perioada stării de urgenţă. Dar probabil că situaţia se va schimba la nivel general şi majoritatea vor suspenda contractele de vreme ce s-a prelungit starea de urgenţă", a declarat sursa citată.

La nivelul Ligii a II-a, majoritatea cluburilor și-au trecut jucătorii în șomaj tehnic, astfel încât aceştia să primească de la stat 75% din salariul mediu brut pe economie. „La Liga a II-a aproape jumătate dintre cluburi au mers pe suspendarea contractelor pe perioada stării de urgenţă şi trecerea în şomaj tehnic. Pentru că toţi conducătorii sunt interesaţi de acei 75% din salariul mediu aprobat prin ordonanţă”.

Competiţiile fotbalistice din România au fost suspendate printr-o decizie a Comitetului de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal până la momentul ridicării stării de urgenţă.

Prin actele normative emise de Guvern, statul va asigura sportivilor şi angajaţilor din domeniu, a căror activitate este afectată de criza pandemiei COVID-19, un venit minim de 75% din salariul aferent contractului individual de muncă sau contractului de activitate sportivă, plafonat la nivelul a 75% din câştigul salarial mediu brut pe economie.