Trecerea la scenariul 5 a fost anticipată chiar de Ministrul Sănătății, în urmă cu mai bine de două săptămâni. „Momentan, avem doar Scenariul 4, ce trebuie gestionat. Avem 2.000 de infectări cu coronavirus și nu ne gândim la Scenariul 5 sau 6. Dacă avem doar aceste 2.000 de cazuri, este un scenariu ușor. Dacă apar noi cazuri sau cazuri critice și severe, atunci va fi un scenariu greu„, spunea Nelu Tătaru pe 3 aprilie.

În luna aprilie, în România s-au înregistrat aproximativ 8.000 de cazuri de infectări cu noul coronavirus, apropiindu-ne amenințător de borna de 10.000. După ce se ba ajunge la 10,000 de cazuri, România trebuie să intre în Scenariul numărul 5, care va aduce, de la sine, o serie de noi Ordonanțe Militare și alte interdicții.

Astfel, ar putea fi afectat atât intervalul orar al părăsirii domiciliului, cât și formatul declarației de proprie răspundere. De asemenea, este foarte posibil ca și Bucureștiul să intre în carantină, dat fiind faptul că apropie de borna celor 1.000 de cazuri, scrie Cancan.