Cartea are ca subiect principal crearea unui virus – Captain Trips – într-un laborator militar şi care generează o pandemie devastatoare pentru omenire. Romanul a intrat în atenţia producătorilor de la CBS Access, care pregătesc o nouă adaptare TV a acestuia şi care îl incluse pe actorul James Marsden, care nu a pierdut prilejul să facă o comparaţie între Coronavirus şi Captain Trips. Demersul acestuia a fost copiat şi de alte nume cunoscute, astfel că reacţia autorului a venit prompt.

Conform dailymail.co.uk, King a liniştit spiritele şi a transmis că ficţiunea sa nu are nicio legătură cu evenimentele din prezent, în care planeta este marcată de apariţia Coronavirusului. „Nu, Coronavirus nu este la fel ca în The Stand”, a transmis autorul american pe Twitter.

Acesta a completat că actuala criza mondială generată de COVID-19 nu seamănă câtuşi de puţin cu ceea ce a imaginat el în romanul a cărui acţiunea se derulează în 1978. „Nu este nicăieri atât de grav. Este o rată foarte mare de supravieţuire. Păstraţi-vă calmul şi luaţi toate măsurile rezonabile de precauţie”, a mai notat acesta.

Practic, în cartea postapocaliptică, horror şi science fiction, nu există vaccin pentru Captain Trips, fapt pentru care peste 99% din populatia planetei este ucisă în urma pandemiei.

În The Stand, societatea intră în colaps, armatele lumii cenzurează informaţiile despre virusul ucigaş, iar puţinii supravieţuitori trăiesc într-o stare de confuzie şi mâhnire.

Mai multe ţări au implementat sau implementează măsurile de carantină.

La nivel mondial au fost raportate 100.000 cazuri şi peste 3.400 decese din cauza C19.