Coronavirus. Războiul Chinei împotriva adevărului

Coronavirus. Războiul Chinei împotriva adevărului

„Eroarea fatală a Italiei a fost de a avea încredere în regimul chinez. În loc să-i controleze pe toți - chinezi sau italieni - întorși din China din ianuarie, Italia și-a menținut granițele deschise”.

Acum, Italia se confruntă cu mii de cazuri de infecție cu Covid-19, cu 233 de decese și cu punerea în carantină a 15 milioane de persoane. Economia din nordul țării este paralizată iar în rândurile populației s-a instalat teama și isteria.

Profesorul Dali Yang, politolog la Universitatea din Chicago, într-un interviu acordat ziarului South China Morning Post, a comparat efectul coronavirusului cu dezastrul de la centrala nucleară de la Cernobîl (Ucraina), din 1986. „Va fi o criză de proporțiile celei de la Cernobîl, mai ales că va trebui să combatem virusul pentru anii următori”, a spus Yang.

Companiile farmaceutice și de biotehnologie din întreaga lume lucrează la un vaccin care ar trebui la un moment dat să limiteze daunele Covid-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 1979, a avut loc o epidemie cu antrax la Sverdlovsk (URSS) după o scurgere de spori mortali de la o instalație sovietică de arme biologice. Cel puțin 64 de persoane au fost ucise. Autoritățile sovietice și ruse au acoperit drama până în 1992, când lumea a aflat adevărul.

De altfel, catastrofele nucleare, virale și biologice, urmate de campanii de cenzură pentru a nu fi date în vileag, par monedă curentă a dictaturilor.

„Din păcate, noi, în Occident, părem să facem aceeași greșeală de neiertat cu China comunistă, așa cum am făcut cu Uniunea Sovietică: să avem încredere într-o dictatură nemiloasă și paranoică”, estimează Giulio Meotti.

Un articol pe WeChat dedicat doctorului Li Wenliang, ucis de Covid-19 și căruia autoritățile chineze au încercat să-i pună căluș, conține și citate din declarațiile proeminentului chimist sovietic Valeri Legasov, care a condus ancheta catastrofei de la Cernobîl.

„Care este prețul minciunilor? Nu este că le vom confunda cu adevărul. Adevăratul pericol este că dacă auzim suficient de multe minciuni nu vom mai recunoaște deloc adevărul”, a spus acesta.

Valeri Legasov s-a sinucis, provocând o undă de șoc în regimul sovietic.

„Într-o bună zi, și noi, occidentalii, vom avea remușcări pentru că nu am făcut regimul comunist chinez să fie responsabil pentru crimele sale cu sânge rece. Dacă suntem împăciuitori în cazul Chinei, așa cum am făcut cu Uniunea Sovietică, nu este doar un eșec: este o amenințare mortală”, concluzionează Meotti.