Evenimentul Zilei > International > Coronavirus. Comuna „Pacientului 1” trăiește ca în vremurile ciumei
Coronavirus. Comuna „Pacientului 1” trăiește ca în vremurile ciumei

Coronavirus. Comuna „Pacientului 1” trăiește ca în vremurile ciumei

LA LIBRE BELGIQUE: Vizat de o nouă polemică, Donald Trump se înfurie pe democrați Donald Trump a denunțat vineri drept o "mascaradă" a informațiilor provenite de la propriile servicii de informații potrivit cărora rușii sunt din nou la lucru, în mod subteran, pentru a-l ajuta să câștige alegerile prezidențiale. “O altă campanie de dezinformare este lansată de democrații din Congres care susțin că rușii mă preferă pe mine mai curând decât pe unul din democrații-care-nu-fac-nimic”, a scris pe Twitter miliardarul republican. “Mascarada numărul 7!”, a adăugat el, fără a explica această cifră.

Această polemică dă senzația de întoarcere cu patru ani în urmă: aceiași protagonişti (Trump și rușii), același context de campanie electorală și chiar furia fostului magnat imobiliar, foarte suspicios de îndată ce se pomenește despre apropierea lui de Vladimir Putin.

Președintele rus a confirmat clar, în iulie 2018, că a dorit victoria lui Donald Trump în 2016, negând totodată categoric implicarea agenților săi.

De astă dată, dezvăluirea unui nou amestec al Moscovei a fost făcută de parlamentari în Congres cu ocazia unui briefing care ar fi trebuit să rămână confidențial.

Potrivit „New York Time”, președintele a fost deosebit de furios din cauza prezenței la acest briefing, din 13 februarie, a lui Adam Schiff, democratul care a condus ancheta ce a declanșat punerea sa sub acuzare în Congres. O procedură care s-a încheiat până la urmă cu achitarea dluiTrump.

Convins că opoziția va folosi aceste informații pentru a afirma, ca în 2016, că el nu poate câștiga Casa Albă decât datorită unui ajutor de la Moscova, președintele a anunțat miercuri demiterea șefului interimar al serviciilor de informații, Joe Maguire, și înlocuirea sa cu unul din fidelii săi. Într-adevăr, o colaboratoare a dlui Maguire, Shelby Pierson, i-a informat pe parlamentari, printre care pe dl Schiff. Acesta a reacționat joi seară acuzându-l pe Donald Trump că a acceptat acest ajutor rusesc ilegal.

“Contăm pe serviciile de informații pentru a informa Congresul despre toată amenințarea de amestec străin în alegerile noastre. Dacă informațiile sunt adevărate și președintele interferează cu acest lucru, este din nou pe cale să pună în pericol eforturile noastre care urmăresc să oprească orice amestec străin. Exact cum avertizase că va face”, a scris pe Twitter Adam Schiff.

Piratajul făcut de serviciile secrete rusești dezvăluise e-mailuri deranjante ale partidului democrat care au afectat campania lui Hillary Clinton.

Dl Trump a dat tot timpul asigurări că nu a avut nevoie de Moscova pentru a ajunge la Casa Albă.

“Președintele neagă amestecul străin în alegeri de trei ani, pentru că ego-ul lui nu poate accepta că Rusia a intervenit în favoarea lui”, a declarat democratul Bennie Thompson, președintele Comisiei de securitate internă din Camera Reprezentanților.

“A doua oară @realDonaldTrump primește sprijinul cel mai important: Vladimir Putin”, a ironizat fostul jurist însărcinat cu eticheta la Casa Albă, Richard Painter, folosind titulatura contului de Twitter al dlui Trump.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE