Coronavirus: Cine sunt cei mai expuși riscurilor și la ce trebuie să fiți atenți

Coronavirus: Cine sunt cei mai expuși riscurilor și la ce trebuie să fiți atenți

Pandemia de Covid-19 reprezintă o amenințare pentru toată lumea. Însă persoanele cu boli cronice preexistente prezintă riscuri mai mari de a suferi complicații grave.

Iată ce efecte provoacă noul coronavirus în organismul pacienților la risc și ce pot face pentru a se proteja cât mai bine în această perioadă.

Trei efecte de la care pornesc formele severe de Covid-19

Noul coronavirus pătrunde și se înmulțește în organism cu ajutorul unei enzime, numită enzima de conversie a angiotensinei, au explicat medicii. Cu cât o persoană prezintă mai mulți receptori pentru această enzimă, cu atât virusul SARS-CoV-2 determină efecte mai severe. Potrivit celor mai recente studii, enzima de conversie a angiotensinei (ACE), la valori crescute, provoacă în organism o triadă de efecte nefaste: vasoconstricție, tromboză și inflamație. Cu cât intensitatea acestor trei efecte este mai mare, cu atât complicațiile infecției Covid-19 sunt mai grave. Pe fondul bolilor cronice care produc deja vasoconstricție, tromboză și inflamație, evoluția pacienților degenerează rapid, ajungându-se la insuficiență respiratorie și risc de deces.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele cu cele mai mari riscuri de a dezvolta complicații

Potrivit autorităților de sănătate publică din Franța, una dintre țările puternic afectate de pandemia de coronavirus, persoanele cu risc de a face forme severe de Covid-19 sunt:

  • Vârstnicii, în special cei de peste 70 de ani;
  • Pacienții cu boli cardiovasculare: hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, intervenții cardiace în antecedent;
  • Pacienții cu diabet, mai ales cei cu diabet insulino-dependent necontrolat sau care prezintă complicații secundare;
  • Pacienții cu patologie cronică respiratorie: astm, BPOC, fibroză pulmonară, tuberculoză activă sau în antecedent;
  • Pacienții cu insuficiență renală cronică, mai ales cei care fac dializă;
  • Pacienții cu cancer aflați sub tratament;
  • Pacienții cu imunosupresie congenitală sau dobândită (tratament cu imunosupresoare, chimioterapie, bioterapie, corticoterapie), infecție HIV;
  • Pacienții cu ciroză hepatică stadiul II sau III;
  • Pacienții cu obezitate.

Coronavirusul si sarcina

Deși studiile efectuate până în momentul de față nu arată o predispoziție mai mare a gravidelor de infectare cu noul coronavirus comparativ cu populația generală, totuși, acestea sunt incluse în categoria de risc. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, infecția Covid-19 se asociază cu risc de naștere prematură. Un studiu derulat în China a constatat că o treime dintre gravidele infectate cu coronavirus au născut înainte de termen. Medicii nu au găsit încă o explicație pentru acest efect al coronavirusului la gravide, dar el trebuie luat în seamă.

De aceea, în perioada pandemiei, gravidele sunt sfătuite să adopte măsuri de precauție suplimentare, mai ales dacă se află în ultimul trimestru de sarcină. Așadar, respectați cu strictețe măsurile de distanțare socială și regulile de igienă personală. Evitați să ieșiți din casă dacă nu este absolut necesar. Pentru controalele medicale din timpul sarcinii sfătuiți-vă cu medicul referitor la modul de monitorizare a sarcinii. Serviciile de telemedicină pot fi o opțiune în această perioadă. Dacă doriți să aflați cât mai aveți până la data nașterii, folosiți un calculator sarcina disponibil online.

Mețineți legătura cu medicul și respectați măsurile de prevenție

Persoanele cu boli cronice incluse în categoriile de risc trebuie să nu întrerupă tratamentele prescrise de specialist și să mențină legătura cu medicul curant pentru orice probleme cu care se pot confrunta. Comunicarea cu medicul este importantă chiar dacă nu vă puteți deplasa la cabinet. Vorbiți la telefon sau folosiți telemedicina.

În plus, iată o serie de reguli valabile pentru toată lumea.

Distanțarea socială este o măsură esențială pentru întreaga populație, nu doar pentru categoriile la risc. Evitați aglomerațiile și limitați interacțiunea neimportantă cu oamenii. Purtați mască de protecție atunci când sunteți nevoiți să ieșiți din casă. Chiar dacă nu vă vedeți cu familia și prietenii, continuați să vorbiți la telefon sau prin mijloace moderne de comunicare.

Spălați-vă frecvent mâinile cu apă și săpun. Evitați atingerea feței, ochilor, nasului și gurii. Dacă nu aveți la dispoziție apă și săpun, dezinfectați-vă mâinile cu un produs de ingienizare hidroalcoolic.

Dezinfectați obiectele și suprafețele atinse frecvent. Schimbați-vă hainele cu care ați fost în afara locuinței imediat ce reveniți acasă. Curățați pe cât posibil obiectele și produsele ce provin din magazine sau coletele livrate la domiciliu.

Mențineți un stil de viață sănătos, inclusiv o alimentație echilibrată și un nivel moderat de activitate fizică, conform reglementărilor în vigoare. Încercați să gestionați stresul și anxietatea, evitați expunerea la surse media cu impact negativ, odihniți-vă și dedicați timp activităților care vă conferă relaxare și bună dispoziție.