Corneliu Vadim Tudor, "fanfaronul politicii româneşti"

Corneliu Vadim Tudor, "fanfaronul politicii româneşti"

S-a născut pe 28 noiembrie 1949, în Bucuresti. Este căsătorit şi are două fete. Vadim Tudor este doctorand în filosofie. Discipol al lui Eugen Barbu, Vadim Tudor a publicat zece volume de poezie şi publicistică. După 1989 a înfiinţat publicaţiile România Mare şi Politica.

A fost senator în Parlamentul României, secretar al Senatului, Membru al Comisiei de Politică Externă şi Preşedinte al Grupului Parlamentar de Prietenie România-Spania.

A participat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 1996, ocupând locul 5 (din 16 candidaţi), iar la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2000 a intrat în al doilea tur de scrutin, alături de Ion Iliescu.

Corneliu Vadim Tudor este o figură singulară în politica autohtonă. S-a detaşat în primul rând prin discursul său violent, atacarea tabuurilor şi predilecţia pentru scandal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exponent al extremismului de dreapta, Vadim Tudor si-a început cariera politica în fruntea grupului de jurnalisti de la România Mare. Ulterior, dupa o perioada de apropiere de FDSN, PRM a început sa îsi construiasca o identitate politica proprie.

Apogeul politic al liderului PRM a fost atins in 2000, dupa esecul guvernarii CDR. La alegerile din toamna acelui an, Vadim a reusit un scor electoral de peste 20%. A fost învins în al doilea tur de scrutin de Ion Iliescu.

Înainte de alegerile din 2004, Vadim a aratat ca este din ce in ce mai sensibil la imaginea sa externa. Noul Vadim a tinut lungi discursuri filosemite si a accentuat nevoia de integrare europeana a României.

În noiembrie 2005, Vadim a fost reales in functia de presedinte al paridului si a dat semne ca se va reîntoarce la discursul agresiv si extremist care l-a consacrat.

Alegerile locale din vară, arată PRM-ul ca un partid în continuă scădere în preferinţele electoratului, reuşind să intre în doar şase consilii judeţene şi în CGMB.

În ultima sesiune parlamentară din acest mandat,  democrat-liberalii şi PRM au semnat un acord în Senat prin care « Tribunul » şi-a păstrat funcţia de vicepreşedinte al Camerei Superioare în schimbul a alte trei funcţii mai mici şi a sprijinului formaţiunii în cazul unor moţiuni introduse de PDL. Acest troc politic a stârnit indignarea preşedintelui Traian Băsescu, care s-a declarat « umilit» de acordul dintre cele două partide, mai ales după circul din Parlament regizat de Vadim Tudor la condamnarea comunismului de către şeful statului.

OPINIA SPECIALIŞTILOR

"Un experiment care şi-a găsit un loc solid în politică, pe care l-a abandonat fără motive aparente. În plină glorie, putea suplini cu succes lipsa unei echipe şi a unei doctrine printr-o idee şi ferventă susţinerii ei. Orator, demagog, obosit" - Bogdan Teodorescu (politolog)

"Un politician care îşi datorează succesul celor mai josnice instincte ale românilor. Agresiv, mojic, incorect" - Mircea Kivu (sociolog)

"Cu o memorie foarte bună, are un discurs fără logica, e asociativ, mizând pe sabloane mentale şi nu pe semnificaţii.  Fals, fanfaron, cabotin, autoagitat. Curcan" - Bogdan Lucaciu (psiholog)

Voi cum l-aţi caracteriza pe Corneliu Vadim Tudor?

Vedeţi şi: DEZBATERE EVZ: Portretul politicianului român Traian Băsescu George Becali Vasile Blaga Cristian Diaconescu Mircea Geoană Cozmin Guşă Adrian Năstase Norica Nicolai Victor Ponta Călin Popescu-Tăriceanu Theodor Stolojan Lavinia Şandru Elena Udrea Marian Vanghelie