Europarlamentarul PSD și-a prezentat obiectivele în calitate de posibil viitor comisar european.
Comisarul desemnat pentru politicile regionale, Corina Crețu, a trecut, ieri, printro audiere de trei ore în comisia Parlamentului European care se ocupă de domeniu.
După audiere, coordonatorii grupurilor politice au decis să-i dea aviz pozitiv. Avizul are forma unei scrisori care va fi transmisă președintelui PE, Martin Schulz. Crețu și-a ținut discursul de deschidere în limba engleză, după care a răspuns întrebărilor în română. Colegul ei din PSD Victor Boștinaru i-a pus întrebări în engleză.
Romii, o problemă europeană
În cadrul audierilor, Corina Crețu a insistat asupra faptului că va avea toleranță zero față de corupție și asupra necesității unor proiecte de calitate.
„Nu trebuie să facem absorbție doar de dragul absorbției, ci doar dacă aceste programe sunt de calitate. (...) Mă îngrijorează acest criteriu de viteză, de a lăsa deoparte criteriul calității numai pentru a arăta că noi cheltuim repede banii”, a spus comisarul desemnat.
Ea a arătat că există o solicitare din partea președinției italiene a UE de extindere a perioadei de implementare a fondurilor 2007-2013 până după 2015, dar nu a spus dacă susține sau nu această solicitare. Întrebată cum anume va sprijini minoritatea romă prin politica de coeziune, Corina Crețu a declarat că atenția trebuie să fie axată pe grupurile marginalizate și pe cele vulnerabile. „Problema minorității rome este o problemă europeană (...) Este o problemă de care trebuie să scăpăm, să creștem nivelul de educație al acestei comunități și să găsim o abordare integrată”, a spus Crețu.
Totodată, Crețu a precizat că prioritatea sa este aceea de a se asigura că va maximiza contribuția politicii regionale la crearea de locuri de muncă și creștere economică.Comisarul european desemnat pentru politică regională a menționat că această politică va fi foarte importantă pentru prioritățile Comisiei Europene în domeniul inovării, al IMM-urilor, al pieței unice digitale. Audierile comisarilor desemnați se încheie pe 7 octombrie și, dacă toți primesc aviz pozitiv, votul în plenul Parlamentului European pentru viitoarea Comisie va avea loc pe 22 octombrie.