Săptămâna trecută, militarii au salvat zeci de oameni blocaţi în troienele de zăpadă, iar efectivele armatei sunt pregătite pentru noi misiuni, ca urmare a atenţionărilor meteorologice.
Coloana de vehicule ale armatei, formată dintr-un ARO de la poliţia militară, şase autocamioane DAC 665 P, 6x6, două autogredere şi o Tatra, dă o licărire de speranţă victimelor zăpezii. Spre Afumaţi, peisajul este apocaliptic. De fapt, pe ultima porţiune, până acolo unde drumul s-a blocat, căpitanul Daniel Comănescu, şeful celor 35 de militari constituiţi într-un detaşament de intervenţie, a mers numai pe lângă ARO, prevenind ziariştii că şoseaua este, de fapt, un patinoar. Captivi între nămeţi Pe o cărare desenată în mijlocul drumului, unii pe urmele altora, în coloană, pe lângă un TIR blocat, înaintează încet-încet oameni cu capetele acoperite, cărora li se văd doar ochii. Viscolul izbeşte nemilos, pulverizând bucăţi mici de gheaţă în ochi, în nări, pe sub căciuli. Oamenii care trec, din ce în ce mai nervoşi, ne îndeamnă să mergem câţiva kilometri prin zăpezi, pentru a vedea adevărata suferinţă a celor blocaţi. Unii aşteaptă de 24 de ore. Cu Tatra lui Oprică Atunci, parcă abia aşteptând momentul, intră în joc Tatra. Maşina pe care, fără să vrei, ai tendinţa de a o hiperboliza. Asta doar când te gândeşti la cei 660 de cai putere. O herghelie care antrenează opt roţi. Plutonierul-major Cristian Oprică, şoferul de pe Tatra, pare, pe acel scaun, de când lumea. Câţiva militari remorchează un autogreder blocat, pe care Oprică, dintr-o smucitură, îl repune în folosinţă. Urmează TIR-ul pe lângă care s-a făcut cărare. Maşinile sunt faţă în faţă. Oprică se uită doar în oglinzi. Pare că nu vede, că nu aude. Motoarele sunt ambalate la maxim. Smuceşte. De sub TIR se aude un scârţâit uşor. Nicio mişcare. Încorsetat ca într-o menghină de zăpada troienită, TIR-ul pare turnat în ciment. Chiar în aceste momente, o maşină aparţinând Ministerului Apărării Naţionale încearcă să elibereze mijlocul drumului, dar fără succes. Cele două motoare ale Tatrei sună de parcă maşina ar urma să decoleze. Misiune îndeplinită Oprică debreiază brusc, roţile rup zăpada, cablul se întinde să pocnească. Cabina Tatrei pare să o ia din loc. TIR-ul este smuls din zăpadă, iar şoferul său virează invers. Pe Oprică însă nu-l mai interesează. Îl trage sanie şi îl repune în circulaţie. Urmează tractarea unor camionete, pe care Tatra nici nu le simte. Mijlocul drumului este eliberat. Cel mai important lucru. Acum pot intra buldozerele să curăţe zăpada. Gerul se înteţeşte, vântul suflă din ce în ce mai tare. Hainele militarilor sunt pline de zăpadă. Obrajii cărămizii. Vorbesc cu câţiva şi primesc aproape aceeaşi replică. Ne facem datoria. Da, am mai fost la deszăpeziri, am mai fost la inundaţii.
NOAPTE ALBĂ Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul În cazarma Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul, colonelul Ovidiu Pop inspectează celula de criză şi detaşamentul de intervenţie. TAB-urile cu motoarele pornite sunt gata de misiune. Camioanele, dispuse în linie, la fel. Militarii ştiu ce urmează. Nu este prima dată când participă la astfel de evenimente. Deszăpeziri, inundaţii, pături, alimente - cu aceste "ingrediente" le este presărată viaţa, atunci când nu sunt în teatrele de operaţii. Iar militarii Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul nu fac excepţie. Deşi lumea îi cunoaşte cel mai bine de la parade, ori de la defilările pe sub Arcul de Triumf, aceşti militari sunt pregătiţi şi pentru altfel de misiuni, începând de la cele de luptă, până la astfel de situaţii. Pe A1 şi pe DN3 au scos din nămeţi zeci de TIR-uri şi au salvat sute de suflete. PROMPTITUDINE. TAB-urile și militarii au învins nămeții FOTO: REUTERS
PE POZIŢII Pregătiţi să intervină oricând Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a ordonat, încă din seara zilei de miercuri, 1 februarie, pregătirea efectivelor şi tehnicii militare de pe întreg teritoriul ţării pentru a fi în măsură să intervină de urgenţă, la solicitarea autorităţilor publice locale şi centrale, acolo unde este nevoie. Astfel, Armata este pregătită să intervină în sprijinul populaţiei cu aproximativ 4.000 de militari şi 1.000 de mijloace tehnice, personalul putând fi suplimentat cu alţi 4.000 militari, în funcţie de evoluţia situaţiei. Forţele şi mijloacele Ministerului Apărării destinate intervenţiilor vor fi organizate pe detaşamente şi vor putea executa misiuni de evacuare a persoanelor, deszăpezire a căilor de comunicaţii, deblocare a autovehiculelor, evacuare medicală terestră şi aeriană. CITIȚI ȘI:
- ANM anunță FREEZING RAIN. Cât mai durează ploaia înghețată
- Drumurile naționale din 6 județe au fost închise. Capitala, izolată de nămeţi. VEZI HARTĂ INTERACTIVĂ cu drumurile pe care nu se circulă - Din ţară