Corespondenţă din Cairo: "Armata s-a postat între cele două tabere. S-au auzit primele focuri de armă" | LIVE VIDEO

Corespondenţă din Cairo: "Armata s-a postat între cele două tabere. S-au auzit primele focuri de armă" | LIVE VIDEO

Carmen Gavrilă, corespondentul Radio România în capitala Egiptului, descrie pentru cititorii EVZ haosul şi tensiunea generate de ciocnirile dintre susţinătorii şi contestatarii preşedintelui Mubarak.

O parte dintre susţinătorii preşedintelui egiptean sunt pe cămile şi pe cai. Când m-au văzut cu microfonul în mână, mai multe tinere au venit spre mine, strigând că sunt oameni răniţi. Opozanţii preşedintelui Hosni Mubarak cu care am vorbit mi-au spus că susţinătorii preşedintelui au asupra lor şi arme de foc. Paradoxal este că, dacă în unele zone au loc ciocniri, în altele, cele două tabere discută şi par să negocieze. În mulţime circulă oameni din forţele de ordine îmbrăcaţi în civil. Unul dintre ei s-a apropiat în timp ce îi luam interviu unui protestatar, a avut o discuţie scurtă în arabă cu acesta, şi, în tot acest timp, mi-a repetat să închid reportofonul. După ce protestatarul cu care vorbeam s-a îndepartat, poliţistul în civil m-a sfătuit pe un ton ferm să mă îndepărtez şi să nu mai discut cu oamenii pentru că prezenţa presei agravează lucrurile. "Mubarak înseamnă stabilitate" Taberele sunt delimitate foarte clar, în special în funcţie de vârstă. Dacă opozanţii preşedintelui sunt în general tineri, susţinătorii acestuia sunt mai în vârstă. Dar, din tabara pro-Mubarak s-au desprins şi câţiva tineri care şi-au pictat pe faţă steagul Egiptului şi abordează jurnaliştii văzuţi că discută cu protestatarii, apucă microfoanele şi încep sa strige „Mubarak, da, Mubarak e salvarea Egiptului!”, şi „Mubarak înseamnă stabilitate!”. Ei îi acuză pe demonstranţii anti-Mubarak că sunt manipulaţi de organizaţia islamistă Frăţia Musulmană. Pe străzi este din ce În ce mai multă poliţie. Armata este şi ea prezentă şi s-a postat între cele două tabere. S-au auzit şi primele focuri de armă în apropierea Pieţei Tahrir. Potrivi Agepres, care citează France Presse, armata a intervenit cu focuri de avertisment pentru a încerca să pună capăt ciocnirilor violente.

Carmen Gavrilă este trimisul special al Radio România la Cairo şi colaborează cu "Evenimentul zilei" din anul 2009. Ca jurnalist acoperă, cu precădere, spaţiul islamic şi, în 2006, a realizat un interviu în exclusivitate cu preşedintele libanez Emile Lahoud, premiat de Clubul Român de Presă.

<object type="application/x-shockwave-flash" data="http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?&width=628&height=406&flashID=myExperience747084146001&bgcolor=%23FFFFFF&playerID=751182905001&playerKey=AQ~~%2CAAAAmtVJIFk~%2CTVGOQ5ZTwJYW4Aj2VxnKEXntSbmcf9ZQ&isVid=true&isUI=true&dynamicStreaming=true&%40videoPlayer=747084146001&autoStart=" id="myExperience747084146001" class="BrightcoveExperience" height="406" width="628"><param name="allowScriptAccess" value="always" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="seamlessTabbing" value="false" /><param name="swliveconnect" value="true" /><param name="wmode" value="window" /><param name="quality" value="high" /><param name="bgcolor" value="#FFFFFF" /></object>

Ne puteți urmări și pe Google News

Susţinătorii preşedintelui egiptean sunt pe cămile şi pe cai FOTO: CARMEN GAVRILĂ