Coreea de Sud, între ciocanul China și nicovala SUA

Temerile privind un al treilea război global cresc. Coreea de Sud este prinsă între un brutal foc încrucișat între China și Statele Unite, pe fondul creșterii tensiunilor.

Coreea de Sud se luptă pentru a păstra un echilibru între ciocanul China și nicovala SUA, pe măsură ce se aprind temerile unui focar al celui de-al treilea război mondial.

Coreea de Sud, condusă de Moon Jae-in,  se clasează în top 10 mondial pentru produsul intern brut și cheltuielile de apărare. Dar țara se confruntă cu neliniști pe fondul tensiunilor tot mai mari între Beijing și Washington.

Kim Joon-hyung, cancelarul Academiei Naționale Diplomatice Coreene din Seul, a declarat: „Nu suntem mici și slabi. Dar suntem înconjurați de patru superputeri, geografic și geopolitic.

Coreea de Sud găzduiește puterea de foc și trupele militare americane. Dar se luptă și cu tensiunile crescânde, deoarece China este cel mai mare partener comercial al său.

Națiunea este forțată să găsească modalități de a negocia supraviețuirea, în fața dominației Beijingului și a viitoarei administrații Biden, scrie Express.

Anul acesta, se așteaptă ca președintele Chinei, Xi Jinping, să viziteze Coreea de Sud. Ca prima sa vizită de stat în acest an.

Seul, forțat să iasă din neutralitate

Moon Chung-in, profesor de științe politice la Universitatea Yonsei, a avertizat că, dacă Coreea de Sud se va alătura unui front condus de SUA împotriva Chinei, vor apărea conflicte în zona ei maritimă.

El a spus că SUA va cere încetarea politicii de neutralitate a Seulului pe probleme precum Marea Chinei de Sud și strâmtoarea Taiwan.

Expertul a estimat că răspunsul Chinei vor fi „mișcări militare agresive în Marea Galbenă” pe coasta de vest a Coreei de Sud.

El a adăugat: „Majoritatea coreenilor nu ar dori ca țara să fie implicată într-un conflict militar acut între SUA și China”.

Consilierul guvernamental a mai spus că Seul are nevoie de relații mai bune cu Beijingul. Invocând amenințările din Coreea de Nord.

„Când ministrul de Externe Wang Yi a vizitat Seul (în noiembrie) guvernul nostru și-a exprimat dorința puternică ca China să joace un rol mai proactiv în facilitarea rezolvării problemelor nucleare din Coreea de Nord”.

Adăugând că orice desfășurare suplimentară de rachete americane în Sud ar provoca furie la Beijing.

Cu China, ca pe ouă

În 2016, Seul a autorizat un nou sistem antirachetă din SUA să funcționeze în Coreea de Sud,  provocând iritare în China.

Beijingul a vorbit despre o „amenințare”.. În timp ce comerțul bilateral a scăzut, potrivit South China Morning Post.

Cu mai bine de 70 de ani în urmă, peninsula Coreeană a fost divizată în urma războiului intercoreean.  Care au atras SUA și China să lupte una împotriva celeilalte.

Dar Lee Soo-hyuck, ambasadorul Coreei de Sud în SUA, a spus că bazarea unei relații pe un război care a avut loc acum șapte decenii nu are sens.

El a spus: „Doar pentru că Sudul a ales SUA acum 70 de ani nu înseamnă că trebuie să aleagă SUA pentru următorii 70 de ani”.

Amenințarea teribilă a lui Xi Jinping

În timpul celei de-a 70-a comemorări a războiului coreean, anul trecut, Xi Jinping a emis un avertisment terifiant.

El a spus că țara sa este pregătită să „combată războiul cu război”. Înainte de a continua: „În urmă cu șaptezeci de ani, invadatorii imperialisti au deschis focul la poarta unei noi Chine”.

„Chinezii au înțeles că trebuie să folosească limbajul pe care invadatorii îl pot înțelege”.

„Adică a lupta cu război împotriva războiului. Și a opri o invazie prin forță, câștigând pace și securitate prin victorie.

„Fără o armată de fii, nu poate exista o patrie-mamă puternică”

„Poporul chinez nu va crea probleme. Dar nu ne este frică. Oricât de grele ar fi provocările cu care ne confruntăm, picioarele nu ne vor tremura și spatele nu ni se va îndoi”.

„Fără o armată de fii, nu poate exista o patrie-mamă puternică”, a spus Xi.

În timpul războiului, peste 2 milioane de trupe chineze au fost dislocate pentru a ajuta Coreea de Nord.

 

Foto: Facebook