Coreea de Nord sfidează comunitatea internațională. Lansare de rachete și scandal la ONU
- Andrei Ilinca
- 29 septembrie 2021, 17:32
Coreea de Nord a tras în mare ceea ce pare a fi o rachetă cu rază scurtă de acţiune, a declarat armata sud-coreeană, în momentul în care ambasadorul nord-coreean la ONU revendică "dreptul legitim" al ţării sale de a testa arme în confruntarea cu "politica ostilă" a Statelor Unite şi a Seulului.
LA LIBRE BELGIQUE (Belgia), 28 septembrie 2021 - Proiectilul a fost tras din provincia nordică Jagang spre apele din largul coastelor de est, potrivit statului major al armatei Sudului. Un purtător de cuvânt al ministerului japonez al apărării a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului că acest proiectil "pare a fi o rachetă balistică".
Este al treilea tir efectuat de Phenian în acestă lună. Primul a implicat o rachetă de croazieră cu rază lungă şi al doilea rachete balistice cu rază scurtă.
La mai puţin de o oră după această lansare, ambasadorul nord-coreean la ONU, Kim Song, a declarat Adunării Generale a Naţiunilor Unite că ţara sa are "dreptul legitim" de a testa arme şi de "a-şi întări capacităţile de apărare".
"Voinţă ostilă"
Statele Unite "ar trebui să dovedească prin fapte că nu au nicio voinţă ostilă faţă de noi", a continuat ambasadorul. "Dacă aşa stau lucrurile, suntem gata să răspundem" în acelaşi fel, "dar nu pare că Statele Unite sunt pregătite" să adopte această direcţie, a declarat el. Departamentul de stat american a condamnat acest tir de rachetă într-un comunicat luni seara.
"Această lansare constituie o încălcare a multiplelor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o ameninţare pentru vecinii (Coreii de Nord) şi comunitatea internaţională", a estimat el, chemând Phenianul "să înceapă dialogul".
"Deşi am evaluat că acest eveniment nu constituie o ameninţare imediată pentru personalul sau teritoriul Statelor Unite sau pentru aliaţii noştri, lansarea de rachete scoate în evidenţă impactul destabilizator al programului de înarmare ilicit" al Phenianului, a declarat comandamentul militar american indo-pacific (Indopacom) într-un comunicat.
Armata americană a adăugat că are "consultări strânse cu aliaţii şi partenerii săi" pe această temă, dând asigurări că "angajamentul Statelor Unite de a apăra Republica Coreea şi Japonia rămâne de neclintit".
Coreea de Nord şi-a înmulţit în ultimele zile mesajele ambigue faţă de Washington şi Seul.
Tirul de marţi are loc la câteva zile după ce Kim Yo-jong, influenta soră a liderului nord-coreean, Kim Jong-un, a lăsat să se întrevadă posibilitatea unui summit între cele două Corei, cerând în prealabil Seulului să renunţe la "politica sa ostilă".
Aceste remarci răspundeau unor apeluri recente ale preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, să se declare o încheiere oficială a conflictului inter-coreean din 1950-53 care s-a încheiat printr-un armistiţiu şi nu printr-un tratat de pace, lăsând cele două părţi tehnic în război de peste o jumătate de secol.
Reuniune de urgență
Consiliul de securitate naţională al Coreii de Sud s-a reunit de urgenţă după tirul de marţi. Într-un comunicat, el a "deplâns această lansare în momentul în care stabilitatea politică în Peninsula coreeană trece printr-un moment extrem de critic". "S-ar zice că Coreea de Nord vrea să testeze sinceritatea Seulului în ce priveşte voinţa de a ameliora legăturile intercoreene", a explicat pentru AFP Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de studii nord-coreene.
"Phenianul va supraveghea şi studia reacţia lui Moon după lansarea de astăzi şi va lua decizii" privind eventuale măsuri de destindere", a adăugat el.
Phenianul este în prezent mai izolat decât oricând de la închiderea frontierelor sale la începutul anului trecut pentru a împiedica răspândirea coronavirusului.
Negocierile sale cu Statele Unite sunt în impas de la eşecul summitului din 2019 de la Hanoi dintre Kim Jong-un şi preşedintele american din acea vreme, Donald Trump. Guvernul preşedintelui Joe Biden a anunţat că este gata să discute cu Phenianul în orice moment şi fără condiţii prealabile, dar dialogul rămâne deocamdată într-un punct mort.
De la venirea lui Kim Jong-un la conducerea ţării, programele în materie de armament s-au dezvoltat, dar Phenianul nu a făcut niciun test nuclear sau tir cu rachetă balistică intercontinentală din 2017.