Coreea de Nord: Puterea din spatele tronului. Oamenii care îl vor ajuta pe Kim Jong-un să conducă

Coreea de Nord: Puterea din spatele tronului. Oamenii care îl vor ajuta pe Kim Jong-un să conducă

Frâiele puterii vor fi ţinute la Phenian, după moartea lui Kim Jong-il, nu de fiul dictatorului, considerat "Marele Succesor" - dar fără experienţă şi mult prea tânăr - ci de câţiva consilieri.

Consilierii vor fi cei care vor decide dacă ţara va lansa o acţiune militară împotriva Coreii de Sud, pentru a consolida succesiunea în jurul lui Kim Jong-un sau dacă va fi adoptată o tranziţie paşnică, potrivit unei analize publicate de agenţia Reuters.

Cel mai puternic consilier este Jang Song-thaek (65 de ani), cumnatul lui Kim Jong-il. Jang este supravieţuitor al  tranziţiei sângeroase şi reabilitării politice care i-a menţinut la putere pe cei doi Kim pentru mai bine de şase decenii. "Jang a jucat un rol important cât timp Kim Jong-il a fost bolnav, administrând problema succesiunii şi a relaţiilor Coreii de Nord cu Statele Unite şi China", afirmă Yang Moo-jin, de la Universitatea de Studii Nord Coreene.

Kim Jong-un este al treilea fiu al lui Kim Jong-il şi a primit titluri oficiale începând de anul trecut. Presa de stat de la Phenian l-a numit săptămâna aceasta "Marele Succesor" al fostului lider comunist, care a decedat sâmbătă. Jang s-a bucurat de sprijinul total al cumnatului său, care l-a numit în Comisia de Apărare Naţională în 2009, forumul suprem de conducere pe care Kim Jong-il îl conducea în calitate de şef al statului militar. Numirea lui Jang a făcut parte dintr-o serie de mutări strategice pe care Kim Jong-il a decis să le facă după atacul cerebral suferit în 2008. Cel mai probabil a luat în calcul realitatea conform căreia, aşa cum s-a întâmplat la moartea tatălui său, care în 1994, nu a fost pregătit să acorde puterea unuia dintre fiii săi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această comisie a fost punctul forte al puterii din Coreea de Nord şi pe care Kim o folosea pentru a predica propriile învăţături politice, numite Songun, care prevedeau primatul armatei. Al doilea cel mai puternic om în stat Numirea lui Jang ca vicepreşedinte l-a propulsat pe acesta drept al doilea cel mai puternic om din stat.  El a dispărut pentru o vreme din viaţa publică, însă în 2006 a revenit, motiv pentru care se crede că ar fi fost îndepărtat şi apoi reabilitat de către liderul nord-coreean.

Jang, care deţinea şi umilul titlu de şef de departament în Partidul Muncitorilor, aflat la putere în Coreea de Nord, a dispărut din viaţa publică timp de 2 ani, înainte de a se întoarce, în 2006. Pentru cei care cunosc sistemul, probabil că acesta a fost îndepărtat, iar mai apoi reabilitat, ca parte a luptei pentru putere, în care erau angrenaţi susţinătorii primelor două soţii ale ale lui Kim.

Jang este considerat un pragmatic care a câştigat încrederea dictatorului, datorită capacităţii sale de a înţelege foarte bine politicile interne şi politicile economice.  

Sfătuitoarea numărul unu

Un alt consilier-cheie este Kim Kyong-hui (65 de ani), sora dictatorului, şefa departamentului de industrie uşoară. Ea este legătura dintre Jang şi familia conducătorilor, dar şi persoana către care Kim Jong-il s-a concentrat în ultimii ani, pentru sfaturi şi prietenie, susţin analiştii de la Seoul.

Se pare că aceasta ar fi avut probleme cu alcoolul, lucru care ar fi ţinut-o departe într-o anumită perioadă. Kim Kyong-hui a fost însă cea mai apropiată tovarăşă a lui Kim Jong il în timp ce acesta mergea pe teren.

Există însă foarte puţini observatori care consideră că Jang sau soţia sa ar dori să îl dea la o parte pe Kim Jong-un pentru a lua puterea doar pentru ei.

Riscul unei lovituri de stat

Având în vedere că armata este deja foarte puternică, nu există riscul unei lovituri de stat sau al unor schimbări de regim similare celor care au avut loc în acest an în lumea arabă, subliniază analiştii.

Ri Yong-ho este extrem de cunoscut şi influent în armata nordului comunist. "Jang a fost loial, însă şi foarte puternic, iar asta s-ar putea să fi fost sursa neliniştilor (lui Kim Jong-il)", declară Paik Hak-soon, expert privind structura de putere a Coreei de Nord de la Institutul Sejong.

Elita puterii din Coreea de Nord este o structură cu trei straturi, formată din armată, Partidul Muncitorilor şi parlament. Comisia Naţională de Apărare este instituţia supremă de conducere, în fruntea căreia s-a aflat Kim Jong-il.

Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord a fost condus de Kim până la moartea acestuia, iar în cadrul unei adunări generale de anul trecut s-a vrut instituirea acestuia ca sursă primară a puterii.

Parlamentul este condus de Kim Yong-nam, un tip loial, dar pasiv, în care analiştii nu văd nicio ameninţare privind procesul de tranziţie. Ei spun că nu e clar cum vor afecta interesele individuale ale elitei tranziţia puterii în cel mai critic moment cu care se confruntă ţara.

Totuşi, este clar că elita vrea să supravieţuiască şi în niciun caz nu îşi pot permite acum să declanşeze o luptă pentru putere.

"Conducerea nord-coreeană este unită", afirmă Andrei Lankov, de la Universitatea Kookmin din Seul. "Ei înţeleg că trebuie să stea împreună pentru a nu pierde".

Jang, soţia sa, Kim, şi vice-mareşalul Ri sunt cei care vor asigura supravieţuirea la putere a lui Jong-un şi care vor menţine statul nord-coreean cel puţin până la aniversarea centenarului de la naşterea lui Kim Ir Sen, în 2012. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/a--Z-nAw4Mw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>