Coreea de Nord își afirmă intențiile militariste. Noua doctrină nucleară care stârnește îngrijorare în toată lumea

Coreea de Nord își afirmă intențiile militariste. Noua doctrină nucleară care stârnește îngrijorare în toată lumea

Coreea de Nord va putea lansa atacuri nucleare preventive, conform unei noi doctrine militare adoptate la Phenian. Dictatorul Kim Jong Un a anunțat că statutul țării sale de putere nucleară este „ireversibil”, iar negocierile pentru denuclearizare nu-și mai au rostul.

Guvernul comunist nord-coreean a adoptat o lege care autorizează armata să declanșeze atacuri nucleare în scop preventiv. Dictatorul Kim Jong-Un a anunțat că statutul țării sale de putere nucleară este ireversibil. El a declarat că negocierile pentru denuclearizarea Coreei de Nord nu mai au rost.

Kim Jong-Un a vorbit la o reuniune a Adunării Populare Supreme a RPDC și a subliniat că deținerea ude arme nucleare este unui arsenal de arme nucleare reprezintă un drept legitim și inalienabil al țării sale. Prin urmare, a precizat dictatorul comunist, Phenianul nu intenționează să desfășoare negocieri privind denuclearizarea.

„Nu intenționăm să renunțăm la armele nucleare. Noua lege face imposibilă negocierea denuclearizării”, a spus Kim Jong Un.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea precedentă, din 2013, stipula că  Coreea de Nord poate folosi arme nucleare pentru a respinge invazia unui stat nuclear inamic și pentru a executa lovituri de ripostă. Noua doctrină permite lovituri nucleare preventive dacă este detectat un atac iminent cu arme de distrugere în masă sau împotriva „țintelor strategice” ale țării, inclusiv împotriva conducerii statului.

Coreea de Nord își afirmă intențiile militariste

Kim Jong Un a precizat că țara sa nu va renunța la dreptul la apărare, de care depinde existența sa și la securitatea poporului, indiferent care ar fi situația și câte dificultăți va întâmpina.

„Nu vom renunța la dreptul la autoapărare, de care depinde existența țării, securitatea poporului și a statului, oricât de dificilă ar fi situația, oricare ar fi situația din sferele politice și militare din Peninsula coreeană create de Statele Unite, nu vom putea abandona armele nucleare, pentru că este necesar să ținem sub control statul nuclear american”, a mai spus Kim Jong-Un.

Dictatorul nord-corean a mai menționat că RPDC își va consolida prin toate mijloacele disponibilitatea de a desfășura un război nuclear. Țara va continua să-și diversifice mijloacele de utilizare a armelor nucleare și va extinde spațiul pentru operațiuni nucleare tactice. Astfel va spori eficacitatea operațională și fiabilitatea forțelor nucleare, după cum relatează Reuters.

Sursa foto: KCNA

Reacția Rusiei după anunțul de la Phenian

Reacția Rusiei, după anunțul lui Kim Jong Un a fost să dea vina pe Statele Unite și pe Occident. Ministerul de externe de la Moscova a anunțat că „monitorizează atent orice activitate militară” în peninsula coreeană.

Rusia a acuzat din nou Statele Unite că au „destabilizat” peninsula coreeană și Rușii au dat vina pe Occident pentru decizia nord-coreenilor. În opinia Moscovei, „recentele mișcări ale SUA i-au făcut dificil de convins pe nord-coreeni că securitatea țării lor poate fi asigurată pe căi politice mai degrabă decât militare”.

Anunțul de la Phenian vine într-un context de relaţii intercoreene foarte tensionate. Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste cu rachete în acest an. Pe de altă parte, a dat vina pe Seul pentru recentul focar de Covid-19 care a lovit ţara.