Coreea de Nord amenință cu un nou test nuclear, în replică la o rezoluție ONU privind drepturile omului în statul comunist

Coreea de Nord amenință cu un nou test nuclear, în replică la o rezoluție ONU privind drepturile omului în statul comunist

Regimul de la Phenian a amenințat astăzi cu un nou test nuclear în replică la un vot la Națiunile Unite pentru demararea unei anchete internaționale privind încălcările flagrante ale dreptului omului în Coreea de Nord.

Phenianul a mai efectuat astfel de teste în 2006, 2009 și 2013. Noua amenințare pare să fie susținută de imaginile obținute prin satelit care arată reluarea activității la un reactor nuclear de ls Yongbyon.

Marți, comitetul ONU pentru drepturile omului a aprobat o rezoluție prin care Consiliului de Securitate deferirea Coreii de Nord Tribunalului Penal Internațional pentru presupuse crime împotriva umanității.

Rezoluția este fondată pe „probe false” furnizate de refugiații nord-coreeni și reprezintă „o calomnie la adresa Phenianului”. Aprobarea sa este o „provocare politică gravă” din partea Statelor Unite și „o astfel de agresiune nu ne mai permite să ne abținem de la un nou test nuclear”, a avertizat regimul comunist.

Oficialii nord-coreeni au mai adăugat că întreaga capacitate de disuasiune a țării va fi întărită nelimitat pentru a proteja Coreea de Nord de SUA. Washingtonul a calificat drept „nefericită” reacția Phenianului și a atras atenția că situația drepturilor omului din Coreea de Nord este o grijă legitimă a comunității internaționale.

Rezoluția a fost iniţiată de Uniunea Europeană şi Japonia, fiind sprijinit de alte 48 de ţări. Rezoluţia se referă în mare parte la un raport al ONU, dat publicităţii în ianuarie, care atrăgea atenţia asupra încălcării drepturilor omului în Coreea de Nord, “fără egal în lumea de astăzi”.

Phenianul a încercat să amendeze textul, dar, în pofida ameninţărilor cu represalii formulate de diplomaţii nord-coreeni, proiectul a primit numai uşoare modificări.

Rezoluţia include o dispoziţie care apreciază oferta Phenianului de a coopera cu comisarul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, precum şi invitaţia adresată raportorului special al ONU de a vizita Coreea de Nord.

Ulterior, documentul va fi examinat de Adunarea Generală în ansamblul său, în decembrie, şi se va pune problema pentru Consiliul de Securitate dacă se va conforma rezoluţiei şi va denunţa efectiv regimul de la Phenian la CPI. După toate probabilităţile, China şi Rusia, membri permanenţi ai Consiliului, se vor opune unei asemenea situaţii.