Coreea de Nord a testat o dronă nucleară care poate declanșa un tsunami radioactiv 

Coreea de Nord a testat o dronă nucleară care poate declanșa un tsunami radioactiv Sursa foto: Pixabay

Coreea de Nord a susținut că a testat o dronă nucleară subacvatică care poate declanșa un „tsunami radioactiv la scară superioară” prin explozia în ocean.

Drona poartă numele de „Haeil” – care se traduce prin „tsunami”. Drona a fost concepută pentru a lovi atât mijloacele navale, cât și țintele de coastă, a informat media de stat nord-coreeană KCNA.

O nouă lansare care trezește îngrijorare

„Misiunea armei strategice nucleare subacvatice este să se infiltreze pe furiș în apele operaționale și să facă un tsunami radioactiv la scară mare prin explozie subacvatică pentru a distruge grupurile navale de atacatori și porturile operaționale majore ale inamicului”, a scris KCNA.

Drona a fost testată în largul coastei de est a Coreei de Nord, în golful Hongwon, potrivit presei de stat. Aceasta a atacat un „port inamic simulat” creat de armată, iar testul „a confirmat pe deplin capacitatea sa letală”, a scris KCNA.

A fost pentru prima dată când Coreea de Nord a menționat public o astfel de armă. Phenianul deține o flotă de aproximativ 64 până la 86 de submarine, care sunt în mare parte nave mici de coastă și mini-submarine cu rază de acțiune limitată, conform Inițiativei privind amenințarea nucleară, o organizație non-profit care cataloghează arme nucleare din întreaga lume.

Coreea de Nord are și două submarine cu rachete balistice, despre care spune că sunt capabile să lanseze focoase cu o rază de acțiune care se extinde până în Coreea de Sud sau Japonia. În ultimul an, Coreea de Nord și-a intensificat în mod agresiv testarea rachetelor balistice intercontinentale și cu rază lungă de acțiune. 

Încheierea exercițiilor comune

Anunțul său vine în timp ce SUA și Coreea de Sud încheie exercițiile comune de 11 zile care au început pe 13 martie. Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a menționat exercițiile în timp ce participa la testele nucleare din această săptămână și a acuzat SUA că perturbă stabilitatea regională, potrivit KCNA.

Kim a vorbit despre necesitatea a ceea ce KCNA a descris drept „acțiuni ofensive” pentru a reaminti lumii că programele de arme nucleare ale Coreei de Nord erau „întărite cu o viteză mai mare”, a scris publicația, potrivit Business Insider.