Seulul și Washingtonul vor efectua împreună o simulare care ia în calcul un atac nuclear al Coreei de Nord

Seulul și Washingtonul vor efectua împreună o simulare care ia în calcul un atac nuclear al Coreei de NordSursa: Pixabay

Coreea de Sud și Statele Unite vor organiza, în luna februarie, un exercițiu de simulare care are în vedere un atac nuclear al Coreei de Nord, după cum indică planificarea anuală a Ministerului Apărării Naționale trimisă joi președintelui Yoon Suk-yeol.

Exercițiul de simulare (TTX) va avea loc în Statele Unite în a doua jumătate a lunii februarie, așa cum au convenit ambele părți la reuniunea bilaterală anuală a miniștrilor Apărării, organizată în noiembrie anul trecut.

Un TTX este o sesiune de discuții și dezbateri între una sau mai multe echipe pentru a clarifica rolurile și răspunsul așteptat de la o anumită filială sau individ într-unul sau mai multe scenarii în care apare o urgență.

Seulul și Washingtonul efectuează TTX de mai bine de un deceniu, dar este pentru prima dată când discuția va avea în vedere un scenariu în care Coreea de Nord folosește o armă nucleară, a explicat agenției de presă Yonhap o sursă militară anonimă.

Acest scenariu ipotetic a dominat mass-media sud-coreeană în ultimele zile după ce însuși Yoon Suk-yeol a declarat într-un interviu recent că aliații vorbeau despre un exercițiu comun care implică active nucleare americane cu un element care să descurajeze sau să răspundă unui atac atomic al Phenianului.

Seulul și Washington au planificat aproximativ 20 de exerciții de teren în prima jumătate a anului

Planul pe 2023 mai prevede realizarea unui exercițiu de primăvară, "Scutul libertății", care va dura 11 zile la rând (până în prezent era permisă odihna de weekend).

Pe lângă acest exercițiu, Seulul și Washington au planificat aproximativ 20 de exerciții de teren în prima jumătate a anului, inclusiv faimosul exercițiu de aterizare amfibie "Ssangyong" ("dragon dublu") care va avea loc anul acesta la nivel de divizie (fiecare divizie include mai multe brigăzi sau regimente) mai degrabă decât la nivel de brigadă, scrie 20minutos.es.

La rândul său, armata sud-coreeană speră să lanseze primul său satelit dedicat în întregime supravegherii și recunoașterii în prima jumătate a anului, iar înainte de sfârșitul anului 2023 un al treilea și ultim test al unei rachete spațiale cu combustibil solid cu care Seul dorește să să poată trimite independent sateliți în spațiu (dorește să lanseze încă patru sateliți de recunoaștere înainte de 2025).

Această planificare reflectă nivelul istoric de tensiune care există în peninsulă după anul 2022 în care Phenianul a efectuat un număr record de teste de arme, iar aliații au efectuat încă o dată manevre mari și au desfășurat momentan active strategice americane. (Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News