Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în direcția Japoniei
- Simona Suciu
- 4 octombrie 2022, 09:30
Autoritățile din Japonia au intrat în alertă, iar oamenilor li s-a transmis să se adăpostească. Racheta a căzut în Oceanul Pacific și nimeni nu a fost rănit. Experții cred că a fost vorba despre o nouă demonstrație de forță a Coreei de Nord, care s-ar pregăti de teste nucleare.
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază mare de acțiune în direcția Japoniei. Analiștii militari spun că acest gest a fost menit să stragă atenția autorităților de la Tokio și Washington. Racheta ar fi parcurs o distanță de 4.500 de kilometri înainte să cadă în Oceanul Pacific, dar ar fi putut lovi insula americană Guam dacă ar fi avut o altă traiectorie.
Alertă maximă
Autoritățile din Japonia au intrat în alertă, iar oamenii care locuiescu în din nordul țării au fost treziți de zgomotul sirenelor și de un mesaj care îi anunța să se adăpostească.
Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a descris lansarea rachetei drept „un comportament violent“ al Coreei de Nord. Și ministrul Apărării, Yasukazu Hamada a spus că Japonia își va consolida apărarea și are capacitatea să răspundă în cazul unui atac.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a anunțat că demonstrația de forță a Coreei de Nord a fost „periculoasă, nesăbuită și destabilizatoare pentru regiune“.
Amenințare nucleară
Coreea de Nord, care deţine arme nucleare, a început în acest an o campanie intensivă de testare a armamentului care a culminat săptămâna trecută cu patru tiruri de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune. Totul după ce Japonia, SUA și Coreea de Sud au efectuat, pe 30 septembrie, mai multe exerciții militare în zonă, primele după anul 2017.
Experții cred că lansarea acestei ultime rachete arată că Coreea de Nord pregătește terenul pentru un test nuclear. La începutul acestei luni, Coreea de Nord a adoptat o lege prin care se declară stat cu arme nucleare, liderul Kim Jong-un excluzând posibilitatea unor discuții despre renunțarea la acest arsenal periculos.
Coreea de Nord, care este supusă sancţiunilor ONU pentru programele sale de armament, caută, în general, să obţină un impact geopolitic maxim pentru testele sale, alegând momentul care i se pare cel mai oportun, potrivit bbc.com.