Coplata în Sănătate aduce mai multă birocraţie

Coplata în Sănătate aduce mai multă birocraţie

62% dintre români vor plăti când merg la medic. 8 milioane sunt scutiţi.

De anul viitor, peste 60% dintre români vor achita coplata atunci când se prezintă la medic, potrivit unui proiect de lege adoptat în şedinţa de guvern. Criticii sistemului prevăd fraude, adepţii cred că pacienţii vor fi disciplinaţi printr-o astfel de măsură.

Vom plăti în plus la medicul de familie, la cel specialist, dar şi când mergem la spital, când avem nevoie de analize de sânge, Rezonanţă Magnetică, Computer Tomograf sau radiografie.

Excepţie fac urgenţele medicale. Peste opt milioane de români sunt însă scutiţi de coplată (pensionarii care câştigă sub 700 de lei, copiii, bolnavii de diabet, cancer, HIV).

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai exact, coplata va fi de 5 lei pentru consultaţiile la medicul de familie, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru - 20 de lei. Pentru spitalizarea de zi coplata va fi de 10 lei, iar pentru cea continuă de 50 de lei/episod de internare.

Aplicarea coplăţii, asumată în acordul cu FMI

Sunt scutiţi de coplată: pensionarii care câştigă sub 700 de lei/lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă. În total, numărul celor scutiţi este de 8.006.507, arată estimările Ministerului Sănătăţii.

Pentru contribuţia personală a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sănătate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia.

Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 de lei/an.

Actul normativ va intra în vigoare anul viitor, dar numai după ce este aprobat de parlament. "Introducerea mecanismului de coplată reprezintă una dintre principalele clauze ale angajamentului financiar pe care Guvernul României l-a încheiat cu FMI şi Banca Mondială în anul 2009", a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila.

"Se deschid noi căi de fraudare"

"Noul sistem de coplată va spori birocraţia, va îngrădi accesul pacienţilor la servicii, va creşte cheltuielile de gestionare, care vor fi cu mult mai mari decât veniturile aduse la bugetul de stat, şi, nu în ultimul rând, va deschide noi căi de fraudare", este părerea lui Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor din România.

"Dintre cei care contribuie, doar 1,3 milioane-1,4 milioane merg la medic, cei mai mulţi nu au timp să stea la coadă. Dacă şi până acum nu mergeau la medic şi probleme se cronicizau, acum fenomenul se va accentua", crede el. Sistemul nostru medical nu este capabil în acest moment să preia acest sistem profund birocratic.

"Se potriveşte ţărilor cu un sistem de sănătate puternic. Cifra de 378 de milioane de lei care se estimează că se va strânge anual nu este reală, şi în plus nu este o cifră semnificativă. Nu spune nimeni cât vor costa gestionarea şi urmărirea pacienţilor", adaugă Vasile Barbu.

"E menită să educe şi să disciplineze pacienţii"

Coplata nu este o invenţie românească, există în Germania, Franţa, Italia şi mai nou în ţări din apropierea României. "În momentul în care Europa a început să se confrunte cu probleme, cu îmbătrânirea populaţiei, auto rităţile au început să gândească metode prin care să scoată sistemul din criză. Coplata este menită să educe pacienţii, să disciplineze şi să ierarhizeze adresabilitatea bolnavilor. Dacă problema lui se poate trata în ambulatoriu, de ce să meargă în spital, unde costurile sunt mai mari? Evident că poate merge în spital să se trateze, dar trebuie să scoată mai mult din buzunar", explică consilierul prezidenţial pe probleme de sănătate Virgil Păunescu.

Acesta admite că măsura ce presupune colectarea unei sume de bani va mări birocraţia, însă "în spital există personal însărcinat cu încasarea acestor bani, iar medicul de familie nu va mai angaja pe altcineva pentru aceste servicii, va face el acest lucru", mai spune profesorul de sănătate publică Virgil Păunescu.

"Măsura putea fi aplicată tuturor categoriilor sociale, dar s-a decis că trebuie să existe şi excepţii. E o decizie politică pe care nu o pot comenta.", VIRGIL PĂUNESCU, consilier prezidenţial pe probleme de sănătate