Copilul, liantul familiei

Copilul, liantul familiei

Aparitia unui bebelus va face pe toti sa uitati de neintelegerile din trecut si sa va uniti ca intr-o echipa eficienta pentru a face fata noilor solicitari si responsabilitati.

Venirea pe lume a unui copil aduce multa fericire intr-o familie si, in ciuda greutatilor aparute odata cu ea, mica minune ii determina pe noii parinti sa se inteleaga mai bine si sa uite de problemele din trecut.

In familiile in care au existat neintelegeri, bebelusul declanseaza suficienta bucurie incat sa-i impace pe toti, pornind de la parinti si bunici, pana la unchi si matusi, afirma ziarul britanic "The Times" intr-un articol pe aceasta tema.

Chiar si soacra va fi induiosata Daca nu iti facea placere prezenta soacrei in trecut, este cazul sa treci peste acest lucru, pentru ca acum vei avea nevoie de ajutorul ei. De asemenea, suportul surorii sau cumnatei, pe care nu le invitai prea des pe la tine, iti va fi de folos.

Chiar si soacrele carcotase, care observau numai defectele norei, respectiv ginerelui, se vor induiosa la vestea ca au devenit bunici si vor incepe sa descopere si calitatile persoanei care i-a "furat" copilul.

Amana cateva saptamani avalansa rudelor

Vestea aparitiei unui nou membru in familie circula extrem de rapid si, chiar daca le trimiti poze pe mail sau pe telefonul mobil, toate rudele vor vrea sa vada de aproape bebelusul. Veri pe care nu i-ati mai vazut in ultimii ani si matusi cu care nu ati vorbit nici macar la telefon de cateva luni isi vor anunta vizita.

Chiar daca micutul nu este este pregatit sa faca fata agitatiei si mangaierilor tuturor, bunica vrea sa-i faca baie, matusa sa-l imbrace in costumasul adus de ea si unchiul sa-l filmeze cu noul telefon. Este recomandat sa spuneti insa amandoi rudelor sa astepte cateva saptamani pana la "socializare".

Este mult mai important sa va acomodati voi intai cu noul venit si cu toate problemele pe care le-a adus odata cu el. Este normal sa fiti foarte stresati si sa intrati in panica de fiecare daca cand bebelusul plange mai tare, mai ales daca este primul vostru copil.

Mama nu poate dormi mai mult de patru ore consecutiv si tatii au noi responsabilitati, dar toate acestea ar trebui sa va uneasca si sa va determine sa "munciti" mult mai eficient in echipa. 

Solicita ajutorul fratilor mai mari Daca bebelusul nu este primul in familia voastra, lucrurile se complica si mai mult. Chiar daca sunteti tentati sa credeti ca "am mai trecut prin asta, ne descurcam noi", exista riscul ca fratiorul si surioara celui mic sa se simta neglijati si mai putin importanti.

Din acest motiv este bine sa-i implicati si pe ei, indiferent de varsta, in cresterea si ingrijirea bebelusului. Copiii mai mari se vor simti bagati in seama si chiar investiti cu incredere, iar voi veti avea macar cateva minute libere pentru odihna sau discutii in cuplu.

Psihologii atrag atentia noilor parinti sa nu uite de timpul petrecut in doi, chiar daca noile responsabilitati sunt multe si trebuie sa apeleze la ajutorul rudelor pentru a sta cu micutul macar cateva ore. 

RECOMANDARI 

Implica toata familia in cresterea noului bebelus Psihoterapeutul Dana Marin este de parere ca toti membrii familiei trebuie sa ia parte la cresterea si ingrijirea celui mic si ofera in acest sens cateva solutii usor de aplicat:

> Copilul are si tata, si bunic, si unchi. Ingrijirea bebelusului nu este o ocupatie exclusiv feminina;

> Nu asteptati ca bunicii sa se ofere sa va ajute, apelati la ei de cate ori aveti nevoie, dar fara sa profitati de amabilitatea lor. O zi sau doua pe saptamana sunt suficiente. Copilul trebuie sa petreaca mai mult timp cu parintii decat cu bunicii;

> Nu incercati sa umpleti timpul de joaca al copilului numai cu jucarii din plus. Inventati joculete in care sa va implicati cu totii;

> Cand vremea este favorabila, iesiti impreuna cu cel mic la o plimbare. Faptul ca schimbati putin mediul va va prinde bine tuturor.

Ne puteți urmări și pe Google News