Născuţi înainte de termen, copiii simt durerea mai acut decât cei care s-au născut sănătoşi la 36 de săptămâni, situaţia fiind cauzată mai ales de tratamentul invaziv care le este aplicat în spital, arată experţii de la University College din Londra (UCL).
Astfel, hrănirea artificială prin intubare, injecţiile şi testele sangvine îi fac pe nou-născuţi mult mai sensibili la durere, sunt de părere specialiştii, care recomandă administratea de analgezice copiilor internaţi în secţiile de prematuri.
Echipa UCL a examinat, prin intermediul encefalogramei, activitatea cerebrală a copiilor, în timp ce acestora le era recoltat sânge pentru o analiză de rutină. S-a constatat astfel că aceia care erau născuţi înainte de termen şi se aflau în spital de cel puţin 40 de zile aveau o activitate cerebrală mai intensă în comparaţie cu bebeluşii născuţi sănătoşi şi la termen. De asemenea, când copiii incluşi în studiu au fost atinşi uşor cu ciocănelul la călcâi, s-a constatat că nu a existat nicio modificare a activităţii cerebrale, fapt care demonstrează că sensibilitatea bebeluşilor prematuri este corelată cu durerea. “Capacitatea noastră de a măsura răspunsul creierului la diferiţi stimuli dureroşi contribuie la o mai bună abordare a modului în care trebuie administrate analgezicele, permiţându-ne, totodată, să găsim cele mai bune căi prin care putem ameliora diferitele tipuri de durere”, a declarat doctorul Rebeccah Slater, conducătorul cercetării.