Copiii din Holdea mai încep un an tot la şcoala din container. Promisiunile au fost deşarte
- Ciprian Iancu
- 12 septembrie 2011, 15:00
Localitatea din Hunedoara nu mai are şcoală funcţională încă din 1995. Primarul anunţa anul trecut renovarea şcolii vechi şi trebuiau doar 25.000 de euro. Acum anunţă construirea unei şcoli noi, că nu e greu să promiţi.
În Holdea (comuna Lăpugiu de Jos, judeţul Hunedoara), un mic sat de la limita judeţelor Hunedoara şi Timiş, numărul copiilor care merg la şcoală a crescut de la 9 la 10 anul acesta. Micuţii vor trebui să se înghesuie în acelaşi container de doar 15 metri pătraţi patru ore pe zi.
Al zecelea nu mai încape Pentru că deja era neîncăpătoare, din "sala de clasă" urmează să fie scos un dulap, iar catedra învăţătoarei va fi înlocuită cu o bancă simplă. Altfel, cel de-al 10-lea elev ar sta foarte aproape de uşă şi, mai ales iarna, ar avea de suferit din cauza asta. Chestionaţi anul trecut de EVZ, copiii şi părinţii s-au declarat mulţumiţi de condiţiile oferite de aşa-zisa şcoală, considerând că "e mai bine aşa, decât deloc". Deşi, în vara lui 2008, containerul adus pe post de şcoală s-a dorit a fi o soluţie provizorie, durata pe care va fi folosit acesta în scopul actual se va mai prelungi cu cel puţin un an şi jumătate. Plan schimbat
Dacă anul trecut Primăria comunei Lăpugiu de jos intenţiona să încerce să facă rost de bani pentru reabilitarea vechii şcoli din Holdea, anul acesta planul s-a schimbat: se construieşte şcoală nouă, din temelii: "Acum se finalizează proiectul tehnic pentru o clădire de aproape 400 de metri pătraţi care va cuprinde atât şcoala cât şi căminul cultural şi care estimăm că va costa în jur de 400.000 de lei.
Vechea clădire care avea aceste destinaţii nu mai poate fi reabilitată cu succes, pentru că avea pereţi de lemn, acoperiţi cu pământ şi se afla într-o stare de degradare avansată. "Începem construcţia cu forţe proprii, la 1 octombrie. Sper ca, pe parcurs, să primim sprijin de la Consiliul Judeţean aşa încât să putem inaugura noua clădire cel mai târziu pe 31 decembrie 2012", spune Alin Chiorean, primarul comunei.
În container sar tot timpul siguranţele
Acesta adaugă că primăria pe care o conduce ar intra în faliment fără sprijinul financiar venit de la Consiliul judeţean, iar puţinii bani de care a dispus până acum au fost direcţionaţi spre şcoli din alte sate, unde numărul copiilor este de patru-cinci ori mai mare decât la Holdea. Primarul mai promite că în iarna care urmează nu vor mai fi aceleaşi probleme de iarna trecută, provocate de instalaţia electrică. Sala de clasă din container este încălzită cu două calorifere electrice, iar în momentul în care era nevoie şi de lumină, săreau siguranţele. Acelaşi lucru se întâmpla uneori şi peste noapte, dimineaţa, în primele două ore, elevii fiind nevoiţi să suporte frigul zilelor geroase. Sacrificii, pentru învăţătură
Părinţii copiilor din Holdea se feresc să vorbească deschis despre situaţia din satul lor, de teamă ca nu cumva şcoala să se desfiinţeze. Satul a trecut printr-o asemenea situaţie, între 1995 şi 2007. Oamenii sunt mulţumiţi că micuţii lor au o şcoală în sat şi nu trebuie să facă naveta, opt kilometri, până la Şcoala Generală din Ohaba, sat situat în aceeaşi comună.
Fiecare ajută cu ce poate. De exemplu, iarna trecută, Marius Lupulescu, tatăl unuia dintre elevii de la Holdea a asigurat zilnic cu Dacia lui transportul învăţătoarei de la şosea, de unde o lăsa microbuzul, până la şcoală. "E vorba de 6 kilometri dus-întors. Nici nu am calculat cât m-a costat chestiunea asta şi nici n-am cerut cuiva vreun ban. Şi eu, ca şi ceilalţi părinţi din Holdea, vrem ca micuţii noştri să înveţe carte şi asta e tot ce contează. Şcoala de acum e bună aşa cum e, decât deloc. Sperăm să avem o şcoală normală într-un an sau doi şi ne-om descurca cum putem până atunci, pentru că tot e mai bine decât să-ţi trezeşti copilul la 5 dimineaţa şi să-l pui să facă naveta", adaugă Marius Lupulescu.