Povestea a început acum vreo două zile când sora mea a aflat că Tami – copilul acesteia, alături de alți 2-3 copii, vor merge miercuri într-o altă grupă. Firește, sora mea a întrebat „de ce?” Răspunsul a venit promt și sec: pentru că avem inspecție. Doamna director și doamna educatoare au luat decizia de a muta „copiii problemă” la altă grupă doar pe durata inspecției”, se arată în postarea mătușei fetiței de pe Facebook.

După un timp, postarea inițială a fost ștearsă, motivând că a fost rugată să facă acest lucru, dar și din motive personale.

„Inspectoratul Școlar s-a autosesizat cu privire la incident. S-a luat legătura cu conducerea grădiniței, cerându-se o notă explicativă legată de acest aspect, constituindu-se în regim de urgență o comisie de cercetare disciplinară. Nu suntem de acord cu încălcarea dreptului la educație, iar în acest caz s-a încălcat acesta, mai mult, dreptul copiilor cu probleme speciale, legat de procesul de educație”, a declarat pentru EVZ, Marian Banu, inspector școlar.

„Există indicii cu privire la săvârșirea unei posibile fapte de discriminare, constând în încălcarea principiului dreptului la educație în condiții egale și încălcarea demnității umane a copiilor și a părinților pe criteriu de dizabilitate. Vom cita toate părțile implicate – grădinița, educatoare, inspectoratul școlar și părinții. Am văzut cazul în presă și am analizat, ajungând la concluzia că sunt indicii pentru o autosesizare”, a declarat pentru EVZ Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

EVZ a contactat Grădinița nr. 42, însă, la toate apelurile a răspuns o persoană care a suținut că este „agent de pază”, găsind de fiecare dată o explicație că nimeni din conducerea instituției nu este prezent sau se află într-un alt corp, neștiind numărul de telefon de acolo.