Ultima moda: copiii au voie dulciuri doar de două-trei ori pe săptămână!
- Ioana Raluca Ghioarc ă
- 24 ianuarie 2012, 15:15
Multe obiceiuri alimentare se formează între 6 şi 12 ani. Copiii trebuie să mănânce zilnic legume, lactate, fructe proaspte şi uscate, dar trebuie educați să mănânce rar dulciuri.
Pentru ca cei mici să aibă o dezvoltare corectă şi să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase pe care să le menţină pe tot parcursul vieţii, este important să facă mişcare şi să aibă o dietă echilibrată încă din primii ani de şcoală şi chiar mai devreme de atât. Copiii au nevoie de multă energie, pe care o pot lua numai dintr-o alimentaţie variată şi echilibrată. Aceasta trebuie să conţină obligatoriu carbohidraţi, proteine de calitate superioară, găsimi, acizi graşi esenţiali şi fructe, spune Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie la Cabinetul Mc2 din Bucureşti.
Carbohidraţii îi pot lua din cartofi, morcovi, orez sau paste, proteinele din ouă, lactate sau carne, grăsimile din unt sau caşcaval, iar acizii graşi esenţiali consumând migdale, nuci, alune sau fistic.
Fructele nu trebuie să lipsească din dieta zilnică a celor mici, fie în stare proaspătă, în plăcinte sau tarte, fie uscate. "E important să consume şi fructe uscate, precum smochinele, curmalele, prunele sau caisele uscate. Acestea dau foarte multă energie", explică nutriţionistul.
Au nevoie de mai multe grăsimi decât adulţii
Specialiştii atrag de asemenea atenţia asupra faptului că cei mici au nevoie de mai multe grăsimi decât adulţii sau vârstnicii, dar şi de fibre din cereale integrale şi fructe.
"Este indicat să se consume cantităţi mai mari de grăsimi şi proteine de origine animală de calitate superioară celor vegetale", adaugă nutriţionistul.
Este recomandată carnea de pui, curcan sau raţă, de două ori pe săptămână, carnea de peşte cel puţin o dată pe săptămână (ideal de 3-4 ori pe săptămână), carnea de vită sau alt tip de carne roşie o dată sau de două ori pe săptămână.
Cei mici pot consuma şi trei-cinci ouă săptămânal, de preferat la micul dejun sau prânz.
Varză pentru tranzit, ardei roşu pentru vitamina C
Nu uitaţi nici de vegetalele care asigură necesarul zilnic de vitamine şi fibre. Sunt recomandate 300-400 de grame de fructe pe zi, indiferent de tipul acestora. Chiar dacă nu sunt întotdeauna pe placul copiilor, nici legumele nu trebuie să lipsească din dieta lor. Sunt de preferat "morcovii pentru betacaroten, varza pentru a avea un tranzit bun şi ardeiul roşu pentru că are multă vitamina C", sfătuieşte specialistul în alimentaţie.
Pentru o creştere sănătoasă, exerciţiul fizic trebuie să facă parte din viaţa de zi cu zi a copiilor. "Este indicat să meargă obligatoriu la orele de educaţie fizică şi sport pentru a învăţa cum să-şi dozeze efortul fizic, cum să execute corect anumite exerciţii fizice fără a simţi că aceste lucruri îi obosesc şi, în plus cel puţin o oră să se joace în aer liber", precizează Ionuţ Ştefan.
În niciun caz nu sunt recomadate dulciurile, care ar trebui consumate de maximum 2-3 ori pe săptămână. Ciocolată, plăcintă cu fructe
Nutriţionistul vă sfătuieşte să optaţi pentru un desert din ciocolată, o tartă sau plăcintă cu fructe, batoane din cereale integrale sau o salată de fructe.
Două-patru pahare de lapte pe zi, fără sucuri
Aportul zilnic de calciu este foarte important pentru dezvoltarea osoasă corectă a copiilor. Organismul lor ar trebui să acumuleze "1000-1200 de miligrame de calciu zi, pe care trebuie să le ia din lapte si produse lactate", recomandă Ionuţ Ştefan.
Laptele ar trebui să fie consumat în defavoarea sucurilor şi băuturilor răcoritoare. Acestea din urmă nu doar îi privează pe cei mici de nutrienţii necesari creşterii, dar sunt de multe ori vinovate pentru excesul de greutate la vârsta copilăriei.
În funcţie de vârstă, copiii şcolari ar trebui să bea între două şi patru pahare de lapte pe zi, mai ales dacă nu consumă alte alimente bogate în calciu. Citiți și:
- EXCLUSIV EVZ. Bombele ascunse în magazinele de dulciuri
- De ce ne plac alimentele nesănătoase, ce determină preferinţele alimentare ale copiilor