Copiii cocolositi stau mai prost cu imunitatea.

Copiii cocolositi stau mai prost cu imunitatea.

Daca va indopati micutii cu antibiotice si nu-i lasati sa se joace in natura, ii veti predispune la imbolnaviri.

Copiii romani au devenit mai sensibili la infectii, iar numarul micutilor alergici s-ar putea dubla pana in 2010. „Nu incercati sa va cresteti copiii intr-o lume fara microbi, nu ii indopati cu antibiotice si nu ii vaccinati in exces, pentru ca mai rau ii veti imbolnavi”, afirma Monica Luminos, infectionist la Spitalul „Matei Bals”. Ca sa le formati un bun sistem imunitar, alaptati-i cat mai mult la san, nu-i infofoliti si duceti-i in vacante la bunici.

Scoateti copiii afara din primele luni de viata Multi parinti isi supraprotejeaza copiii, ferindu-i permanent de contactul cu bacteriile, iar asta le poate afecta imunitatea in timp, sustin medicii. Nu este cazul sa-i stergeti cu servetele umede de fiecare data cand ating cate un bat din parc, dar nici sa folositi aceleasi tacamuri cu ei nu este bine. Cand le schimbati scutecele, este suficient daca ii spalati cu apa si sapun. Daca veti exagera, folosind permanent creme, pielea copiilor se va sensibiliza.

Este bine sa-i plimbati pe afara inca din primele luni de viata, iar la cea dintai raceala nu va repeziti la antibiotice. „Copiii pot veni in contact cu mediul inca din prima saptamana de viata, atat timp cat afara nu este vant ori umezeala. Stati treptat, cate cinci, zece, apoi 15 minute, si tineti-i permanent in brate”, recomanda Silvia Stoicescu, seful Sectiei de Neonatologie de la Spitalul Polizu din Bucuresti.

Contactul cu mediul natural ii ajuta in plus pe copii sa-si dezvolte creierul (este antrenata curiozitatea) si sa doarma mai bine, aerul avand efect sedativ. Dupa varsta de doua luni, sugereaza medicii, puteti lua copilul inclusiv la mare, in concediu. „Este de preferat sa mergeti in lunile de toamna. Atat timp cat veti tine copilul la umbra si cu palariuta pe cap, soarele si aerul marii nu ii vor dauna, ci ii vor intari sistemul osos”, sugereaza pediatrul Silvia Stoicescu.

Cat priveste temperatura camerei in care sta copilul, medicii recomanda 22-24 de grade Celsius si evitarea aerului conditionat. „Nu trebuie sa tineti copiii in caldura, ca sa nu se imbolnaveasca. Mai potrivit ar fi sa-i feriti de aerul conditionat care irita caile respiratorii din cauza particulelor de praf pe care le antreneaza”, spune medicul infectionist Monica Luminos.

Specialistul ORL Manuela Rizescu, de la Spitalul de copii „Marie-Curie”, din Bucuresti, sugereaza montarea aparatelor de aer conditionat in alta parte decat in camera copiilor. „Aerul conditionat nu trebuie sa bata in directia copilului. Mai indicat ar fi sa pozitionati aparatul in holul apartamentului, de exemplu”, crede medicul.

Nu tratati febra cu antibiotice Cand copiii fac febra, tratati-i mai intai cu medicamente antipiretice si antitermice. Excesul de antibiotice le va slabi imunitatea, le va tulbura flora digestiva, ii va predispune la alergii, iar in cazul unei infectii mai severe, aceste medicamente nu-si vor mai face efectul. „Lasati corpul celor mici sa lupte. Febra e o reactie normala a organismului si nu intotdeauna se trateaza cu aceste medicamente”, explica medicul Monica Luminos, seful Clinicii Boli Infectioase Copii de la Institutul „Matei-Bals”, din Bucuresti.

Specialistul atrage atentia si asupra obsesiei vaccinarilor. „Este un obicei bun, dar nu incercati sa protejati deodata copilul impotriva tuturor bolilor, pentru ca nu veti reusi”, sustine medicul infectionist. Ea sugereaza ca imunizarea sa se faca sub supravegherea unui medic, care sa treaca in calendar toate vaccinurile administrate copilului.

Pe masura ce micutul creste, un rol tot mai important in formarea imunitatii il joaca dieta. Daca la inceput de baza sunt anticorpii mamei, pe care micutul ii primeste din lapte, mai tarziu conteaza felul in care ii diversificati alimentatia. „La inceput, este bine sa hraniti copilul cu fructe si legume traditionale, acestea fiind mai usor de tolerat de catre organism”, specifica medicul Monica Luminos.

Cei mai sanatosi sunt copiii alaptati pana la varsta de un an. Laptele de mama le asigura, pe langa anticorpi, vitamine, minerale, fier si tine loc de apa, ceai ori alte lichide.Medicii spun insa ca 80% dintre femei renunta sa-si alapteze copiii dupa ce acestia au implinit sase luni. Pediatrul Alexis-Virgil Cochino, de la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului, va sugereaza sa nu-i indopati pe cei mici, fiindca risca sa devina obezi la maturitate.

„Nu conteaza cantitatea de banane, de mere si de iaurturi pe care copilul o mananca. Interesati-va mai degraba sa aiba un ritm de crestere normal”, recomanda pediatrul. El atrage atentia si asupra obsesiei „infofolirii copiilor” si sugereaza sa-i imbracati pe cei mici in functie de temperatura de afara. „Daca va este cald, si copilului ii va fi la fel”, exemplifica doctorul.

Independenta se invata din timp O protejare excesiva a copiilor nu trebuie sa se manifeste nici in plan psihologic, sunt de parere specialistii, care sustin ca independenta se invata de la varste fragede. „Lasati-i sa mearga singuri la toaleta, sa urce scarile, sa-si scoata haina ori sa-si desfaca nasturii. Obisnuiti-i sa manance singuri cu furculita si nu-i fortati. Dezvoltarea autonomiei copilului se face din timp”, sustine psihologul Cristiana Levitchi, de la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”, din Bucuresti.

Un alt sfat pe care vi-l da psihologul este sa invatati copilul sa doarma in camera lui. „Obisnuiti-l cu un ritual al somnului: povesti, masaje, mangaieri, dar nu-l lasati sa va invadeze viata de cuplu”, mai spune psihologul Cristiana Levitchi. Psihologii va mai sfatuiesc sa nu le interziceti sa se joace in aer liber pentru ca se murdaresc. Jocul in natura este cel care le dezvolta imaginatia, spiritul creativ, capacitatea de intelegere si invatare.

RISC Copiii crescuti la oras, mai sensibili Mediul in care creste copilul este, de asemenea, important. Copiii crescuti la oras sunt mai predispusi infectiilor, sustin specialistii, deoarece poluarea le slabeste imunitatea. „Am tratat copii care faceau infectii in lant. Le-am recomandat vacante la tara, si starea lor de sanatate s-a schimbat mult in bine dupa aceea”, spune medicul infectionist Monica Luminos.

Ne puteți urmări și pe Google News