Sfatul specialistului: antrenati imunitatea micutilor, ca sa nu se confrunte cu boli ale pielii ori cu astm bronsic.
Mai mult de unu din patru romani este alergic, iar numarul bolnavilor s-ar putea dubla pana in 2015 din cauza grijii excesive cu care sunt crescuti copiii in ziua de astazi, dar si ca urmare a poluarii. Netratate, aproape jumatate dintre alergii se transforma in astm bronsic.
Sistemul imunitar al unei persoane alergice apara organismul nu doar impotriva dusmanilor obisnuiti (microbi, virusi), ci si impotriva factorilor care nu fac rau in mod normal (lapte, penicilina, polen, praf etc.). Medicul Ioan Bradu Iamandescu, unul dintre cei mai cunoscuti alergologi din Romania si seful laboratorului de alergologie de la Spitalul Colentina, explica mecanismul alergiilor si efectele lor asupra organismului.
Anticorpii nu trebuie lasati sa someze
Intr-o familie cu ambii parinti alergici, mai mult ca sigur trei copii din patru vor avea la randul lor alergii. Cand doar un parinte este alergic, riscurile scad, dar tot ramane un procent ingrijorator de 30-40%.
Alergiile nu sunt insa doar ereditare. Ele pot fi cauzate si de protejarea in exces a copiilor. „Micutii nu mai sunt lasati sa ia contact cu virusi sau microbi, iar imunitatea lor nu mai este antrenata. Pentru ca sunt prea ocrotiti, sistemul lor imunitar nu este ocupat si isi trimite anticorpii „someri” sa se lupte cu substante absolut nevinovate”, spune profesorul Ioan Bradu Iamandescu.
Mancarimile puternice pot cauza depresii
Una dintre cele mai frecvente forme alergice este rinita alergica. Afectiunea se manifesta prin mancarime si scurgere nazala, nas infundat si stranut si poate duce la stari de anxietate si probleme de memorie.
„Cand o persoana nu respira bine pe nas, i se opreste respiratia in timpul somnului de doua si chiar de trei ori mai mult decat in mod normal. Cu cat sunt mai multe pauze de respiratie, cu atat creierul se oxigeneaza mai putin”, spune medicul. Apar tulburari de dispozitie, somnolenta inca de dimineata, lipsa concentrarii si a atentiei.
„In urma contactului cu substanta alergena se inflameaza pielea si mucoasele, portile de intrare in organism”, explica medicul Ioan Bradu Iamandescu. Din cauza mancarimilor puternice, dar si a tulburarilor somnului si concentrarii, alergicii pot dezvolta depresii puternice, avertizeaza specialistii.
Investigatii
Testele pe piele pentru alergici
In lunile de vara, cele mai frecvente alergii sunt cele la polenul de graminee: grau, ovaz, floarea-soarelui, rapita etc. Acarienii (praful) si mucegaiul pot cauza crize alergice pe tot parcursul anului, inclusiv in aceasta perioada. Daca vreti sa aflati la ce sunteti alergic, puteti face teste cutanate sau in laborator. Testele pe piele pot fi uneori mult mai relevante.
„Vad reactia pacientului dupa contactul cutanat cu alergenul si ii pot pune un diagnostic clar. Dezavantajul testelor pe viu este ca pacientul poate face o criza de astm. Testul in laborator, in schimb, este mai comod si cu posibilitatea investigarii mai multor alergeni”, precizeaza profesorul Ioan Bradu Iamandescu.
Costul testelor este suportat de pacient si poate ajunge si la 200 de lei. Parintii pot afla chiar de la nastere daca cel mic poate dezvolta pe viitor alergii cu ajutorul testelor din sangele de la cordonul ombilical. Dezavantajul este ca astfel de analize arata doar predispozitia alergica, nu si alergenul.