Copii sănătoși tun, înscriși ca persoane cu handicap, prin frăție între părinți și medici

Copii sănătoși tun, înscriși ca persoane cu handicap, prin frăție între părinți și medici

Polițiștii clujeni au deschis dosare penale pe numele mai multor părinți, care au încasat indemnizații în baza unor documente false. Mai mulți medici sunt în vizor

Comisia pentru Copii cu Handicap din cadrul Direcției pentru Protecția Copilului Cluj a sesizat Poliția Cluj pentru că mai multe acte medicale aduse de părinți sunt falsificate la rubrica diagnostic. Această comisie emite certificate de handicap, valabile pe șase luni, cu care mămicile sunt apoi puse în plată de către Agențiile de Prestații Sociale. Sesizarea a fost făcută de către Dan Tămaș , directorul Direcției pentru Protecția Copilului Cluj, care a precizat că actele medicale false erau semnate de același doctor. „Pe lângă diagnosticul medicului, mai erau trecute, cu alt scris, și alte diagnostice, ca să dea mai bine la dosar, să zicem așa. Am sesizat imediat Poliția Cluj pentru a face cercetări. Noi l-am chemat pe medicul respectiv, un profesor doctor, și i-am atras atenția, dar el a negat totul”, a spus Dan Tămaș.

FOTO: Dan Tămaș

Ne puteți urmări și pe Google News

Diagnostice

Astmul bronșic este cel mai frecvent diagnostic pus de medicii care vor să înșele sistemul, pentru că nu poate fi depistat de doctorii care fac parte din aceste comisii speciale. „Noi nu putem infirma niciun diagnostic, dar după prima prelungire, de șase luni, solicităm acte medicale din care să rezulte frecvența crizelor. Dacă un copil ar fi bolnav de astm bronșic, ar trebui să aibă minimum două crize pe lună. Noi nu putem infirma diagnosticul pus de medici, dar, de regulă, după ce le cerem aceste acte legate de crizele copilului, care trebuie emise de un specialist, părinții renunță la aceste șmecherii și nu mai vin la prelungire”.

Șmecheria de a-și declara copiii ca fiind persoane cu handicap este una simplă și este legată de plata indemnizației pentru creșterea copilului. În perioada în care copilul este „handicapat”, părintele primește aceeași sumă pe care a primit-o și în perioada în care copilul a fost sănătos. „Dacă mămica a stat acasă un an și a primit, de exemplu, suma maximă de 3.400 de lei, poate veni la comisie și să ceară un certificat de handicap pentru copilul său. Certificatul îi va acorda aceleași drepturi, inclusiv cele financiare, care au fost acordate și pe perioada concediului de creștere a copilului”, susține un oficial de la Agenția de Prestații Sociale Cluj.

2.500 de lei un dosar gata falsificat

Până de curând, lista bolilor care puteau fi invocate includea piciorul plat sau refluxul esofagian. „Am văzut copii puși cu piciorul în ghips, total aiurea”, spune directorul Tămaș. Un dosar medical complet, plin cu acte false care atestă inclusiv internarea în spitalele clujene sau tratamentele aplicate copiilor în cazuri grave de astm, costă în jur de 2.500 – 3.000 de lei. „Și noi am auzit de suma de 2.500 de lei. De regulă, sunt tot aceiași medici - trei sau patru din Cluj, și unul din Gherla - care se ocupă cu astfel de afaceri. De aceea am cerut poliției să stabilească ce se întâmplă în aceste dosare”, a mai spus Dan Tămaș. Într-o statistică realizată pentru anii 2012-2013 se arată cum a crescut numărul dosarelor de handicap în cazul copiilor. În ianuarie 2012, în evidențe existau 387 de cazuri, în timp ce în ianuarie 2013 cifra a ajuns la 523 de cazuri. La fel se poate vorbi și despre sumele plătite din bugetul de stat pentru aceste cazuri. În ianuarie 2012 se achita de la bugetul de stat 505.493 de lei, în timp ce în ianuarie 2013, suma a ajuns la 824.745 de lei.