PERICOL de MOARTE pe străzile din România. Autorităţile sunt în ALERTĂ

PERICOL de MOARTE pe străzile din România. Autorităţile sunt în ALERTĂ

Ciclonul mediteranean care a lovit România în ultimele două zile a făcut prăpăd în majoritatea regiunilor. Sudul şi sud-estul ţării a fost cele mai afectate, întrucât temperaturile au oscilat în jurul valorii de zero grade, astfel încât s-au creat condiţiile producerii fenomenului de ploaie îngheţată. Imediat după ce vremea s-a mai ameliorat, Capitala şi multe alte oraşe arătau ca după un taifun. Pe lângă arborii căzuţi pe maşini şi accidentele auto, au rămas copacii încărcaţi de gheaţă, care au devenit principalul pericol în aceste zile.

Deşi vremea s-a încălzit simţitor, arborii sclipesc încă din cauza gheţii. Autorităţile au intrat în alertă şi au instituit inclusiv numere de telefon de alertă pentru persoanele afectate de vremea rea. Problema este că, în continuare, copacii cad peste tot, din pricina gheţii. În acest context, oricine poate deveni o victimă, iar mersul pe străzi este o aventură.

Persoanele fizice şi juridice au obligaţia ca, pe timp de iarnă, să îndepărteze ţurţurii formaţi la nivelul acoperişului imobilului, să cureţe - în maxim 24 de ore după încetarea ninsorii - zăpada depusă şi gheaţa formată pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau unde îşi desfăşoară activitatea, a sediilor de firmă, a curţilor sau terenurilor deţinute, astfel încât traficul pietonal să se desfăşoare în condiţii normale.

La imobilele în care la parter funcţionează societăţi comerciale sau prestatori de servicii, obligaţiile menţionate revin acestor unităţi, pe timpul funcţionării lor. Ignorarea prevederilor menţionate de către  persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 lei la 500 lei, iar pentru persoanele juridice, amenzile se încadrează între 500 lei şi 2.000 lei.

Până acum, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 16 beciuri/curți, deblocarea a 37 autovehicule cu 52 de persoane, degajarea a peste 1.800 copaci, 26 stâlpi de electricitate și a 80 cabluri electrice, fiind avariate 221 autoturisme.

De asemenea, s-a intervenit pentru acordarea asistenței medicale pentru 2 persoane rănite de crengi desprinse din copaci, iar pentru 2 pacienți a fost necesară intervenția autospecialelor de deszăpezire pentru deblocarea căilor de acces.

Primarii de sector din Bucureşti fac apel la toţi responsabilii, agenţi economici sau preşedinţi de asociaţii de proprietari, să facă toate demersurile necesare şi să ia măsuri pentru a preveni accidentele nedorite.

Ne puteți urmări și pe Google News