Cooperare vamală extinsă Republica Moldova-Ucraina-România
- Iuliu Vlădescu
- 9 iunie 2024, 11:35
Cooperare vamală extinsă Republica Moldova-Ucraina-România. Administrațiile vamale din Republica Moldova, România și Ucraina, vor colabora mai strâns, cu sprijinul Uniunii Europene. Autoritățile de profil din cele trei țări au anunțat că schimbul de date va reduce timpii de aşteptare și va simplifica procedurile vamale.
Cooperare vamală în contextul războiului
După ce Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană, autoritățile din cele două țări depun eforturi pentru a majora volumul schimburilor comerciale cu țările europene.
Numai că, din cauza războiului din Ucraina, autoritățile vamale se confruntă cu un volum crescut al transportului de mărfuri la punctele de trecere a frontierei pe cale rutieră. Pentru a soluționa problema, Uniunea Europeană a anunțat o nouă etapă a proiectului-pilot EU4Digital eVama prin care va implementa, în regim de test, la patru puncte de trecere, aplicația SEED+.
Unde se aplică proiectul pilot
Este vorba despre vămile de la Porubne-Siret, Reni-Giurgiulești, Giurgiulești-Galați și Leușeni-Albița. În cele patru puncte va fi implementată aplicația informatică pentru Schimb Sistematic de Date Electronice (SEED+ -Systematic Exchange of Electronic Data).
Pentru a pune în practică proiectul au avut loc mai multe vizite ale misiunii de experți EU4Digital la punctele de selectate.
Se așteaptă ca schimbul în baza noului proiect să reducă timpii de aşteptare în vămi și să simplifice procedurile vamale.
Ce beneficii are cooperarea vamală extinsă
Potrivit experților, simetria activității punctelor vamale este unul dintre cele mai importante aspecte care pot crește eficiența controalelor și confortului beneficiarilor. Dar, au mai spus experții, sunt necesare și resurse suplimentare pentru a optimiza infrastructurile și procesele interne, lucru care nu intră în competența EU4Digital.
Rolul experților EU4Digital este de a ajută administrațiile vamale să colaboreze mai eficient.
Faza de testare a proiectului va dura cinci săptămâni, apoi se va întocmi un raport cu recomandări pentru implementarea aplicației la alte puncte vamale de la granițele dintre România, Ucraina și Republica Moldova.