Convorbire la nivel înalt pe tema Ucrainei. „Războiul nu trebuie să înceapă”. Joe Biden vorbește cu cancelarul Germaniei

Convorbire la nivel înalt pe tema Ucrainei. „Războiul nu trebuie să înceapă”. Joe Biden vorbește cu cancelarul Germaniei Sursa: arhiva EVZ

Situația tensionată de la granița ruso-ucraineană și posibilitatea declanșării unei posibile invazii pe teritoriul Ucrainei vor fi subiectele principale ale discuției telefonice dintre președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz.

Discuția telefonică dintre cei doi oficiali a fost programată pentru data de miercuri, 16 februarie, ora 19.30 GMT (21:30, ora României). Informația a fost prezentată de Casa Albă, printr-un comunicat de presă. Conform sursei citate, discuțiile vor fi axate pe tensiunile ridicate provocate de temerea că Rusia ar putea încerca să invadeze Ucraina.

În comunicatul transmis de Casa Albă se arată că apelul telefonic se va desfășura pe o linie securizată. Discuția dintre Joe Biden și Olaf Scholz a fost descrisă, în comunicatul transmis de Casa Albă, drept „parte din coordonarea noastră strânsă și continuă cu aliații”.

Discuția dintre președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz intervine la o zi după vizita acestuia din urmă la Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cancelarul german Olaf Scholz s-a aflat marți, 15 februarie, la Moscova, într-o vizită având drept miză prevenirea unui război în Ucraina. Acesta a avut o discuție de aproximativ patru ore cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, la finalul căreia a urmat o conferință de presă comună.

Foto: EPA/JOHN THYS / POOL ALTERNATIVE CROP

Ce au discutat Putin și Scholz

În timpul discuțiilor Vladimir Putin a transmis că înțelegerile economice ruso-germane, în domeniul energetic, reprezintă o prioritate pentru Rusia. Moscova vede în Berlin unul dintre principalii săi parteneri economici. Ulterior, în cadrul conferiei de presă comune, Olaf Scholz a apreciat că posibilitățile rezolvării pe cale diplomatică a tensiunilor din jurul Ucrainei nu au fost epuizate. Cancelarul Scholz a declarat că e nevoie urgentă de dezescaladarea situației din Ucraina.

„Războiul nu trebuie să înceapă (…) Să nu intram într-o situație fără ieșire, care s-ar transforma într-o tragedie pentru toată lumea”, a spus șeful guvernului federal.

La rândul său, Vladimir Putin a acuzat statul vecin că ar fi responsabil pentru un presupus „genocid” împrotriva cetățenilor ruși din Donbas.

„În Donbas are loc un genocid”, a spus Putin.

Sursă: Igor Dolgov | Dreamstime.com

Solicitările lui Vladimir Putin

Președintele rus a vorbit despre propunerile pe care le-a făcut NATO și Statelor Unite cu privire la garanțiile de securitate pe care le solicită. El a vorbit despre dorința Rusiei ca NATO să nu se mai exindă spre est și să mute armele de atac din regiune.

„Bineînțeles, am vorbit destul de deschis despre cererile și propunerile Federației Ruse către SUA și NATO referitoare la prezentarea Federației Ruse de garanții juridice de lungă durată privind securitatea Rusiei. Am vorbit, de asemenea, despre nepermiterea extinderii NATO spre est, renunțarea la dislocarea armelor de atac în apropiere de hotarele Federației Ruse și revenirea capacităților NATO, dar și a infrastructurii acesteia la realitățile anului 1997, așa cum prevede actul fundamental dintre Rusia și NATO. Rusia nu poate închide ochii la cum NATO și SUA trag spre ele avantajele de securitate, impardonabile pentru noi”, a mai declarat Vladimir Putin.