Evenimentul Zilei > Social > Contul de economii Junior Centenar „inaugurat” la Alba Iulia
Contul de economii Junior Centenar „inaugurat” la Alba Iulia

Contul de economii Junior Centenar „inaugurat” la Alba Iulia

Începând din 2019, statul va acorda o primă amendă în valoare de 600 lei persoanelor care vor deschide contul individual de economii Junior. Cu o rată a dobânzii de 3% pe an, iar sumele nu vor fi impozitabile.

Guvernul României a adoptat ieri Ordonanța de urgență a proiectului „gROwth -Contul de economii Junior Centenar”.

„Începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim 1.200 lei. În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă”, este explicat în ordonanţa de urgență.

Sumele depuse anual în acest cont de economii nu vor putea depăși echivalentul în lei a sumei de 100.000 euro. Acest cont se va deschide automat pe numele copilului de către Trezoreria Statului, fără o solicitare din partea părinților copiilor. În acest cont pot depune atât reprezentantul legal al copilului, dar și alte persoane prin virament, mandat poștal sau în numerar la casieriile unităților Trezoreriei Statului.

La soldul contului, se va aplica o dobândă de 3% pe an, care se va calcula și se va plăti la scadența depozitului, atunci cânt titularul contului va împlini 18 ani. Copiii din serviciile publice și private aflați sub supravegherea protecției copilului vor beneficia automat de suma minimă de 1.200 lei, sumă care se va vira din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.