Evenimentul Zilei > Justitie > Controversata eliberare a celor patru tineri acuzați că au ucis o femeie pentru 100 de lei
Controversata eliberare a celor patru tineri acuzați că au ucis o femeie pentru 100 de lei

Controversata eliberare a celor patru tineri acuzați că au ucis o femeie pentru 100 de lei

Principalii suspecți în cazul unei crime comise cu bestialitate au fost scoși din arest. Consătenii acestora sunt indignați de faptelor celor patru tineri acuzați de omor, dar cercetați în libertate

Judecătorii Curții de Apel Galați motivau, ieri, decizia prin care patru tineri din Gradiştea (Brăila), acuzați de omor calificat și tâlhărie, au fost puși în libertate. Aceștia sunt cercetați pentru că ar fi uciso cu bestialitate pe Marcela Stoian (40 de ani), mama a două fetițe minore, căreia i-au luat poșeta în care avea 100 de lei.

120 de zile de arest

Sentința a fost dată de Curtea de Apel Galaţi pe 26 iunie, după ce, pe 23 iunie, Tribunalul Brăila prelungise arestarea preventivă cu 30 de zile. Cei patru: frații Ionuț Mocanu (26 de ani) și Marcel Mocanu (24 de ani), vărul acestora, Ciprian-Valentin Mocanu (18 ani), zis Măgăruș, și Radu Baboi (23 de ani), zis Stropel, erau arestați din 27 februarie. Astfel, ei au stat în arest preventiv 120 de zile.


FOTO:  Radu Baboi  FOTO: OBIECTIVBR.RO


Cei patru tineri sunt analfabeți și sunt cunoscuți în Gradiștea ca scandalagii.


Cei patru tineri au stat în arest preventiv 120 de zile, ei nu au voie să ia legătura cu familia victimei


Ei au recunoscut, pe 27 februarie, atunci când s-a făcut reconstituirea crimei, săvârşirea faptelor. Tot satul s-a adunat, atunci, cu mic cu mare și i-au huiduit pe cei patru. Tinerii au arătat că intenţia lor clară a fost „să o omoare pe tanti Marcela, pentru a-i lua banii”. Procurorul criminalist Mircea Ciutac preciza: „Ei au plecat hotărâți să o omoare pe Marcela Stoian, au dat toți, cu lemnul, cu picioarele. Au luat scândura din gardul unei vecine și au dat, erau deciși să o omoare. Probabil s-au gândit că îi recunoaște și nu au lăsat-o în viață, au decis să o omoare”.


FOTO: Ciprian Valentin Mocanu FOTO: OBIECTIVBR.ROÎn acest caz, Curtea de Apel Galaţi a stabilit ca cei patru tineri să fie cercetaţi sub control judiciar, să nu părăsească Gradiştea- doar cu încuviinţare de la judecător, să nu se apropie de membrii familiei Marcelei Stoian şi de martorii din dosar, sau să comunice cu aceştia.

Acuzații: „Ne-au bătut, ce voiai să spunem?”

Unul dintre tineri, Radu Baboi, și-a întors declarația dată la reconstituire. El a povestit ieri, pentru publicaţia locală infobraila.ro, că este nevinovat. „Gura lumii ne-a dus în pușcărie. Oamenii din sat… Păi se fac probele ADN la București. Pe alea le așteptăm și o să vedem atunci.


FOTO: Ionuț Mocanu FOTO: OBIECTIVBR.ROCând o să avem hârtia la mână că suntem nevinovați, o să vorbim”, spune Baboi. „Da, nu am omorât-o. Ne-au bătut, ce voiai să spunem?”, a susţinut Baboi, dând de înţeles că anchetatorii l-ar fi forţat să recunoască. „Sunt nevinovat, suntem nevinovați. Ne-au bătut și a trebuit să spu nem așa”, a repetat Baboi.

Prinși de câinele lup

Marcela Stoian (foto) a fost găsită fără suflare, în seara zilei de 23 februarie, într-o baltă de sânge, pe marginea unei ulițe lăturalnice din Gradiștea, chiar de către soțul ei. Acesta era îngrijorat că femeia întârzia prea mult de la serviciu și a plecat să o caute. Femeia avea un magazin în sat, iar cei trei tineri erau clienții săi. De altfel, potrivit ziarului „Obiectiv Vocea Brăilei”, totul ar fi început după ce tinerii au plănuit atacarea femeii, bănuind că avea banii din casierie în poșetă. Ei ar fi fost sub influneța alcoolului. Știau ora la care Marcela închidea magazinul și au pândit-o în boscheții drumului, înarmați cu o șipcă ruptă din gard. Ei ar fi lovit-o, pe rând, cu șipca și cu picioarele, în cap, până când Marcela și-a pierdut conștiința. Când victima și-a dat ultima suflare, i-au furat poșeta și au fugit. Ajunși într-o zonă luminată, cei patru s-au oprit să cerceteze poșeta si să vadă prada, doar 100 de lei. După ce au aruncat poșeta în curtea unui localnic, au luat banii și s-au întors la casele lor. După 3 zile de cercetări, tinerii au fost prinși de oamenii legii cu ajutorul câinilor lupi, care au mirosit șipca din lemn și i-au dus direct la locuințele lor. „Probabil s-au gândit că îi recunoaște și nu au lăsat-o în viață, au decis să o omoare”, a declarat procurorul de caz, Mircea Ciutac, pentru „Obiectiv Vocea Brăilei”.


FOTO: Marcela Stoian