Controalele medicale pentru femeile însărcinate, un lux, deși acestea ar trebui să fie gratuite: „De cele mai multe ori, ecograful spitalului public este undeva sub cheie”

Controalele medicale pentru femeile însărcinate, un lux, deși acestea ar trebui să fie gratuite: „De cele mai multe ori, ecograful spitalului public este undeva sub cheie” Sursa: Dreamstime.com

În ciuda faptului că analizele medicale ar trebui să nu fie realizate contra-cost în cazul spitalelor de stat, pentru că acestea sunt decontate, femeile însărcinate, la fel ca alte categorii de persoane, au de achitat sume considerabile pentru controalele de specialitate.

Pe lângă asta, multe unităţi medicale publice nu dețin aparatură medicală suficientă sau conformă cu standardele moderne. Astfel, multe viitoare mame sunt nevoite să plătească chiar și 4.000 de lei pentru diverse analize sau ecografii. La privat, în schimb, sumele se ridică la circa 5.000 de lei pentru un set similar de analize şi ecografii.

Analizele medicale pentru femeile însărcinate, nepermis de scumpe, deși ar trebui să fie gratuite

„Morfologiile mai amănunțite şi mai detaliate le-am făcut la Bucuresti. Medicul curant nu avea aparatura perfomantă şi am colaborat cu un medic din Bucuresti. Am plătit 2.000 de lei", s-a plâns o pacientă.

Dat fiind că astfel de controale medicale sunt decontate de statul român în acte, în realitate constatăm că acestea nu sunt gratuite. Mai grav este că sunt esențiale cel puțin trei investigatii ecografice, și care trebuie realizate în cele trei trimestre de sarcină, mai exact la 12, 20 și, respectiv 32 de săptămâni.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De cele mai multe ori ecograful spitalului public este fie stricat, fie in service, fie undeva sub cheie. Drumul efectiv până la cel mai apropiat spital care oferă analize în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ele efectiv nu au acei 5, 10, 15 lei pentru biletul de rată" , a argumentat Ana Măiță, președintele Asociației „Mame pentru Mame".

Clinicile private profită de sistemul de sănătate precar al României

Din acest motiv, lipsa de fonduri le determină pe multe femei însărcinate din România să nu mai efectueze astfel de controale, în timp ce altele aleg clinicile private, unde tarifele sunt și mai mari.

„Acele pachete de analize de sarcină sunt şi ele într-un număr limitat, dar pacientele sunt reprogramate pentru următoarele luni şi reușesc să-şi facă aceste analize în contract cu CNAS", a subliniat Nicolae Gică, manager al Spitalului Filantropia.

De altfel, conform statisticilor, 15% din femeile care nasc în România realizează primul contact cu un medic abia în travaliu, conform Antena 3 CNN.