Președintele ANAF, despre diferențele mari între veniturile declarate și cele estimate ale românilor: Recordul este de 3,6 milioane lei

Președintele ANAF, despre diferențele mari între veniturile declarate și cele estimate ale românilor: Recordul este de 3,6 milioane lei Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Preşedintele ANAF Lucian Ovidiu Heiuş a transmis că cea mai mare diferenţă găsită în luna septembrie între veniturile declarate şi cele estimate de ANAF la persoane fizice este de 3,6 milioane lei.

Contribuabilul în cauză a avut de achitat către statul român impozite de peste 500.000 de lei, a transmis preşedintele ANAF Lucian Ovidiu Heiuş.

ANAF a identificat venituri suplimentare de milioane de lei în cazul unor persoane fizice

În total, după verificarea persoanelor fizice, ANAF a constatat că există venituri suplimentare de 8,015 milioane de lei, dar și creanţe fiscale de 2,081 milioane de lei.

Președintele ANAF a făcut și un top al contribuabililor cu venituri suplimentare, pe primul loc fiind o persoană fizică din Suceava, care a înregistrat o diferenţă de venituri de 3,611 milioane de lei şi o creanţă fiscală în valoare de 577.819 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe al doilea loc se situează un cetățean din județul Ilfov, cu o diferență între veniturile declarate și cele estimate de ANAF de 1,481 milioane de lei, dar și creanţe de 237.063 lei. Pe locul al treilea se află o persoană din Vâlcea, pentru care ANAF a calculat o diferență de venituri de 1,212 milioane de lei şi creanţe în sumă de 194.037 lei.

Influencerii, vizați de controalele ANAF

Mai mult, Lucian Ovidiu Heiuş a reiterat că vizați de controale au fost și 128 de „influenceri” (creatori de conținut online). Până acum, verificările au dus la 58 de decizii de impunere, existând venituri suplimentare mai mari de 6,5 milioane de lei.

În plus, ANAF a anunțat că astfel de decizii de impunere au vizat și persoane care dețin conturi pe platforma de videochat Onlyfans.com, conform Agerpres.

ANAF impune noi obligații pentru români

ANAF a anunțat că acei contribuabili care vin sau pleacă din țară pentru o perioadă ce depășește în total 183 de zile trebuie să depună o serie de documente ce stabilesc rezidența fiscală. E vorba de Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România sau, după caz, a Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România.

Aceste chestionare pot fi transmise electronic, la fel cum pot fi depuse personal sau prin împuternicit la registratura instituției/ prin poștă, cu confirmare de primire.

Documente justificative

Potrivit Ghidului pus la dispoziție de ANAF, persoanele fizice care sosesc în România, pe lângă chestionar, au obligația de a anexa următoarele documente justificative pentru stabilizarea rezidenței fiscale:

  • copia pașaportului valabil;
  • copia actului de identitate;
  • documente care atestă existența unei locuințe în România a persoanei fizice, locuință proprie sau închiriată;
  • după caz, certificatul de rezidență fiscală eliberat de autoritatea competentă a statului străin cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri;
  • un document emis de autoritatea fiscală străină care atestă că persoana este scoasă din evidența sa fiscală, după caz, însoțit de o traducere autorizată;
  • orice alte documente care stau la baza determinării rezidenței persoanei fizice.