Evenimentul Zilei > Actualitate > Controale în farmacii în cauătarea celor care oferă doar medicamente scumpe
Controale în farmacii în cauătarea celor care oferă doar medicamente scumpe

Controale în farmacii în cauătarea celor care oferă doar medicamente scumpe

Ministerul Sănătăţii (MS) derulează, începând de joi, timp de o lună, controale în farmaciile care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Verificările, care sunt făcute de echipe mixte formate din specialişti ai ministerului şi ai CNAS, vizează modul în care farmaciile îşi respectă obligaţiile.
„Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate demarează o amplă acţiune de verificare a obligaţiilor legale pe care le au farmaciile aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. Timp de o lună de zile, echipe mixte de inspectori vor verifica modul în care se respectă eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite”, preciziează MS.

Farmaciile au obligaţia legală de a se aproviziona în mod continuu cu medicamentele care sunt acordate în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, cu sau fără contribuţie personală, mai precis medicamentele compensate şi gratuite.
„În condiţiile în care un pacient solicită un medicament prescris de medic, iar farmacia nu are în stoc medicamentele compensate la preţuri mai mici sau egale cu preţul de referinţă, aceasta are obligaţia de a se aproviziona în termen de 24 de ore pentru bolile acute şi 48 de ore pentru cele cronice. În niciun caz farmacia nu trebuie să propună pacientului un medicament mai scump pentru care trebuie să plătească coplată', a declarat, potrivit sursei citate, Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Când se pot da medicamente mai scumpe

Reprezentanții MS spun că eliberarea unui medicament care necesită o plată mai mare din partea pacientului se poate realiza dacă medicul a indicat în prescripţie denumirea comercială a medicamentului sau la solicitarea pacientului.