Premierul Emil Boc promite că anul acesta cota unică şi contribuţiile asigurărilor sociale nu vor creşte. De asemenea, Executivul lucrează la legislaţia privind neimpozitarea profitului reinvestit, dar şi la simplificarea şi scăderea fiscalităţii din România, astfel încât economia să fie pregătită pentru relansare, a mai spus Emil Boc, la deschiderea oficială a Târgului pentru IMM de la Romexpo.
"Ştiu că nu toate măsurile pe care le-am luat sunt primite cu braţele deschise. Ele însă au fost concepute într-un pachet pentru a preveni acolo unde este cazul sau pentru a înlătura evaziunea fiscală şi a susţine activitatea firmelor în aceste condiţii grele", a afirmat Boc.
Premierul a mai precizat că cele cinci miliarde de euro din împrumutul extern, care urmează să intre în ţara noastră, vor merge la Ministerul Finanţelor având ca scop reducerea deficitului bugetar.
"Statul nu se va mai împrumuta de pe piaţă, lichidităţile rămânând astfel la dispoziţia mediului privat ", a mai spus premierul.
În timp ce şeful Guvernului s-a arătat optimist în ceea ce priveşte viitorul mediului privat, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, prezent şi el la deschiderea Târgului, a recunoscut că întreprinderile româneşti trec printr-o perioadă dificilă.
Nu sunt motive ca dobânzile să rămână ridicate
De asemenea, ministrul pentru IMM, Constantin Niţă, consideră că băncile şi BNR nu mai au niciun motiv să menţină nivelurile ridicate ale dobânzilor, având în vedere că recent a fost aprobat acordul cu Fondul Monetar.
"Zilele trecute s-a semnat acordul cu FMI. Este timpul ca BNR şi băncile să scadă dobânzile, pentru că nu mai sunt motive să menţină aceste dobânzi. Nu putem ţine în viaţă IMM-urile dacă nu le dăm sânge din sistemul bancar", a declarat azi ministrul, la deschiderea Târgului pentru IMM-uri.
El a menţionat că sunt multe firme care au nevoie de bani pentru producţie, iar băncile le tratează cu superficialitate.
"Sistemul bancar trebuie să intre în economia reală, nu să trăiască virtual. Acesta trebuie să fie mai flexibil, să reeşaloneze datoriile, dobânzile. Lipsa finanţării, scăderea consumului sunt probleme mari pentru IMM-uri", a spus Niţă.
Târgul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii se desfăşoară în perioada 6-10 mai, la Romexpo, la expoziţie fiind prezenţi 160 de participanţi IMM-uri, bănci, firme de consultanţă şi alte instituţii de profil.