Contrapunct la 12. Spionajul românesc, de la Ceaușescu la Iliescu

Contrapunct la 12. Spionajul românesc, de la Ceaușescu la Iliescu

Serviciile de informații românești au jucat un rol important în timpul Războiului Rece, furnizând informații secrete guvernului comunist român și Uniunii Sovietice despre activitățile politice și militare din țările din Europa și din lume.

În timpul Războiului Rece, spionajul românesc a fost concentrat în principal asupra țărilor din Europa de Vest și din blocul comunist, dar a acoperit și alte zone ale lumii. Serviciile de informații românești, în special Departamentul de Informații Externe (DIE), au operat prin intermediul agenților secreți și al rețelelor de spionaj, precum și prin intermediul posturilor diplomatice și a altor organizații cu acoperire internațională.

Printre cele mai cunoscute operațiuni ale spionajului românesc în timpul Războiului Rece se numără rețeaua de spionaj "Sibiu" din Germania de Vest, operațiunea "Fântîna" în Turcia și alte operațiuni în țări precum Italia, Franța, Spania și Regatul Unit al Marii Britanii.

Spionajul românesc a reușit să obțină informații valoroase despre activitățile guvernelor și agențiilor de informații ale altor țări, dar a fost și subiectul multor operațiuni de contraspionaj. În perioada postbelică, multe dintre operațiunile de spionaj românești au fost dezvăluite și s-au soldat cu arestări și procese, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a influenței și eficienței serviciilor de informații românești.

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre istoria spionajului românesc, de la DIE la SIE, discută astăzi, de la ora 12.00, în podcastul Hai România, jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea, alături de istoricul Florian Banu, autorul mai multor cărți pe această temă.De la ora 12.00 ne puteți urmări pe Youtube și Facebook.