Conținutul video realizat folosind inteligența artificială, scos în afara legii

Conținutul video realizat folosind inteligența artificială, scos în afara legii

China e prima țară care scoate explicit în afara legii realizarea de conținut video sau audio folosind inteligența artificială. Aceste asunt considerate ”fake news” și sunt de acum, interzise prin lege.

Chinezii au adoptat noi reglementări care interzic furnizorilor de conţinuturi video şi audio online să folosească tehnologiile de inteligenţă artificială şi realitate virtuală pentru a genera știri false, relatează agențiile AFP, Reuters şi Xinhua, citate de Agerpres.

Măsura, anunţată vineri de Administraţia Chineză pentru Ciberspaţiu (CAC) va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020. Orice încălcare a noilor reguli va fi tratată ca infracţiune. Sancțiunile vor fi communicate în perioada următoare.

Textul  noii reglementări stipulează că nici furnizorii şi nici utilizatorii de servicii video şi audio online nu sunt autorizaţi să folosească noile tehnologii precum Deep learning sau realitatea virtuală pentru a crea, distribui şi difuza ”fake news”.

Totodată, toate documentele audio sau video realizate folosind tehnici de inteligenţă artificială sau realitate virtuală vor trebui să fie însoţite de avertismente clare adresate utilizatorilor.

În plus, au fost dispuse măsuri în legătură cu aplicațiile folosite până în acest moment. De exemplu, o aplicaţie mobilă chineză de trucaj video, Zao, care permitea înlocuirea feţei utilizatorului cu cea a unor celebrităţi, s-a bucurat de un uriaş succes, toamna aceasta. În egală măsură a atras valuri de critici, realizatorii și utilizatorii ei fiind acuzați că încalcă dreptul la viaţa privată. În final, creatorii aplicației au fost forțați să promită că vor retrage de pe servere toate conţinuturile şterse de utilizatori.

CAC insistă asupra pericolului reprezentat de ”deepfake”, care permite proliferarea de materiale video trucate şi hiperrealiste pe internet: ”Noile tehnologii de inteligenţă artificială pot perturba ordinea socială şi aduce atingere intereselor populaţiei, creând riscuri politice şi având un impact negativ asupra securităţii naţionale şi stabilităţii sociale”, avertizează agenţia, conform sursei citate.