Continental Timişoara, liber la poluare

Continental Timişoara, liber la poluare

Fabrica de anvelope nu are autorizaţie de mediu de doi ani, iar autorităţile din domeniu vor anunţa abia săptămâna viitoare ce măsuri vor lua.

Continental Automotive Products Timişoara funcţionează de doi ani de zile fără autorizaţie de mediu, iar astăzi expiră termenul la care conducerea companiei trebuie să prezinte autorităţilor măsurătorile privind poluarea aerului din jurul fabricii. În funcţie de rezultate, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Timişoara va decide, săptămâna viitoare, dacă dă sau nu autorizaţia de mediu.

„Cerul e uneori negru“ De altfel, peste 300 de persoane care locuiesc în imediata apropiere a fabricii au făcut o serie de reclamaţii în care susţin că nu-şi pot aerisi locuinţele şi nu îndrăznesc să-şi lase copiii afară la joacă din cauza mirosului insuportabil.

„Suntem disperaţi, aerul din jurul fabricii nu se poate respira, iar cerul e uneori negru din aceeaşi cauză“, povesteşte Adrian Stoica, care locuieşte în apropiere de Continental AP.

Şi vecinii lui se plâng că mirosul vine dinspre coşurile de evacuare, mai ales noaptea şi în timpul weekendului, când există şansa ca autorităţile să nu sesizeze poluarea atmosferică. „Sunt bătrâni care au ajuns la spital pentru că li s-a făcut rău în casă din cauza noxelor evacuate de Continental“, spune revoltat Nicu Vlad, preşedintele Consiliului Seniorilor din Timişoara.

Avram Jivan, un apicultor care locuieşte în apropierea fabricii de anvelope, povesteşte că e prima dată când i-au murit albinele. „Cresc albine de 60 de ani, iar anul acesta, din cauza mirosului toxic, au început să-mi moară. Din 21 de stupi am mai rămas cu 13, în doar două luni“, susţine bărbatul.

Sancţiuni de la Garda de Mediu

Zilnic, la Continental se produc 41.000 de cauciucuri, iar din 10 martie 2006 unitatea nu are autorizaţie de mediu. „Fabrica ar fi trebuit închisă până ar fi obţinut o nouă autorizaţie. Noi i-am sancţionat şi ne judecăm pentru asta. Niciun agent economic care necesită autorizaţie de mediu nu poate funcţiona în România fără să o deţină“, susţine Marian Eperieş, şeful Gărzii de Mediu.

De cealaltă parte, reprezentanţii companiei spun că în martie 2005 au obţinut o autorizaţie de mediu cu valabilitate de cinci ani, cu obligaţia reavizării anuale. „Pentru că în 2006 am depus documentaţia pentru vizarea anuală cu 4 zile întârziere, agenţia de mediu a solicitat refacerea ei şi, implicit, noi măsurători.

În România nu există nicio firmă specializată care să poată efectua aceste studii, aşa că ne-am adresat unei companii independente în Salzburg, Austria“, afirmă Ildiko Kovacs, PR al companiei Continental. Rezultatele măsură- torilor efectuate la începutul lunii martie de către austrieci trebuie să ajungă astăzi la agenţia de mediu.

„Aşteptăm rezultatele, pe care le vom analiza cu atenţie, mai ales că le-am solicitat şi alte măsurători. Probabil că într-o săptămână vom putea spune dacă emitem sau nu autorizaţia de mediu“, explică Adina Horablaga, directoarea APM Timiş.

REACŢIE

„Putem înfiinţa un telverde“ Autorităţile locale timişorene susţin că nu pot lua nicio măsură împotriva companiei Continental, deşi în zona respectivă sunt construite mai multe blocuri de locuinţe. „Vom organiza la un moment dat o dezbatere şi vom vedea dacă putem transforma zona într-una rezidenţială. Dacă reuşim, fabrica ar trebui relocată. Dar asta necesită timp, depinde şi de concluziile agenţiei de mediu. Acum putem înfiinţa un telverde la care riveranii să anunţe primăria ori de câte ori simt mirosul deranjant“, spune Vasile Ciupa, şeful Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara.

Adrian Stoica, localnic: ’’Suntem disperaţi, aerul din jurul fabricii nu se poate respira, iar cerul e uneori negru din aceeaşi cauză.’’

Ne puteți urmări și pe Google News