Consumul de vodkă face ravagii în armata lui Vladimir Putin. Eșecurile militare ale Rusiei provocate de alcoolism

Consumul de vodkă face ravagii în armata lui Vladimir Putin. Eșecurile militare ale Rusiei provocate de alcoolism Vladimir Putin- Sursa: Arhiva EVZ

Armata rusă se confruntă cu numeroase pierderi, pe frontul din Ucraina, din cauza consumului ridicat de alcool în rândul militarilor. Băutura este una din cauzele numărului mare de incidente, crime și decese care afectează forțele Moscovei. Alcoolismul în rândul soldaților a afectat rezultatele militare ale Rusiei și în trecut, în timpul primului război al Crimeei, în urmă cu aproximativ 170 de ani.

La 27 martie 2023, un canal de știri rusesc Telegram semnala că există un număr foarte mare de incidente, crime și decese, în rândul militarilor ruși, de pe frontul din Ucraina, care au legătură cu consumul de alcool. Situația este cunoscută la cel mai înalt nivel al armatei ruse, iar comandanți percep, probabil, că abuzul de alcool este dăunător eficienței în luptă a soldaților. Cu toate acestea, însă, nu intervin pentru a-i pune capăt deoarece consumul excesiv de alcool este generalizat în mare parte din societatea rusă. Iar viața în armata rusă este strâns legată, de sute de ani, de consumul de alcool, chiar și în timpul operațiunilor de luptă.

În acest sens, Mark Lawrence Schrad, directorul Departamentului de Studii Ruseşti la Universitatea Villanova, a făcut o istorie a consumului de alcool în armata rusă. El a publicat o carte, intitulată, „Politica Vodkăi: Alcool, autocraţie şi istoria secretă a statului rus”, în 2014, în care a vorbit despre consecințele consumului de alcool în rândul militarilor ruși.

El a arătat că alcoolismul s-a răspândit ca un flagel în armata rusă încă de pe vremea ţarului Nicolae I. Iar în armata țaristă, consumul de alcool era generalizat, de la cel mai neimportant soldat până la ofiţerii de rang înalt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care Rusia a pierdut primul război al Crimeei și a înregistrat pierderi militare de 100.000 de oameni. Schrad scrie că, în acest conflict, militarii au luptat fără să fie îndrumați de comandanți, iar acest lucru s-a văzut. De asemenea, relatează despre spitale de campanie care miroseau puternic a vodkă şi despre soldaţi care se revoltau după ce li s-a tăiat raţia de băutură.

Rusia a pierdut războaie din cauza alcoolului

Un alt exemplu despre care scrie Schrad este războiul ruso-japonez, pe care Japonia l-a câştigat deşi era depăşită numeric. Schrad citează un ziar din St. Petersburg care scria atunci că „japonezii au găsit câteva sute de soldaţi ruşi atât de beţi încât au putut să îi atace cu baionetele ca şi cum erau nişte porci”.

În acest context, istoricul argumentează că vodka a jucat un rol crucial în eşecurile Rusiei, după cum scrie Insider.

„De altfel, dacă ne uităm în istoria Rusiei, de fiecare dată când au plecat la război, au fost înregistrate eşecuri pe bază de alcool. Vorbim de primul război al Crimei, de războiul ruso-japonez, de primul Război Mondial”, a relatat istoricul, conform sursei citate.

În timpul Primului Război Mondial, ţarul a impus prohibiţia în armată, iar aceasta a durat și după instaurarea regimului bolșevic, dar numai până când puterea a ajuns în mâna lui Stalin. Schrad scrie despre revolte din cauza lipsei acoolului, în rândul soldaților ruși, dar și despre jafuri la magazine, depozite de alcool și distilerii.

Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile armatei ruse nu

În opinia sa, chiar dacă timpurile s-au schimbat, există anumite paralele între ceea ce se întâmpla în trecut, în armata rusă și ceea ce se petrece acum pe frontul din Ucraina.

„Este interesantă treaba asta cu alcoolul. Nu cred că mai e la fel de important azi, nu aşa cum a fost în timpul războiului ruso-japonez, dar este important, nu? Nu e ceva peste care poţi trece simplu. Ai o armată rusă demoralizată, care înfruntă forţe armate ucrainene extrem de entuziaste, care vor să îşi apere teritoriul.

Teza cărţii mele a fost simplă: De ce beau ruşii atât de mult? Da, sunt şi stereotipuri culturale. Dar explicaţia pe care am găsit-o eu nu a fost legată de trăsături genetice sau culturale, ci mai degrabă de generaţii de conducători autocraţi care pun interesele statului rus în faţa sănătăţii şi bunăstării poporului rus”, a relatat Mark Lawrence Schrad.

El a precizat că, imediat după începerea războiului în Ucraina a fost impusă o prohibiție la vânzările de alcool, în vreme ce rușii le-au permis soldaților să consume băuturi în cantități foarte mari.

„În Ucraina, când a început războiul, a fost un fel de prohibiţie pe alcool în primele luni. Ideea era că nu e musai nevoie de alcool pentru a menţine disciplina. Aşa au gândit ucrainenii. Evident, ruşii au gândit complet invers. Erau soldaţi care se împleticeau pe câmpul de luptă, complet beţi. Sunt poveşti ale soldaţilor ucraineni despre ruşi care comiteau atrocităţi în timp ce erau complet beţi”, a declarat Schrad.

Alcoolul face ravagii în rândul soldaților ruși

Interceptarea unei conversații telefonice dintre un militar rus ce aștepta, beat, în întunericul adăpostului său, să înceapă loviturile artileriei ucrainene, arată că fenomenul este generalizat acest război, potrivit unui material Associated Press.

Soția: De ce? De ce bei?

Maxim: Toată lumea este așa aici. Este imposibil fără băutură aici.

Soția: Cum dracu' o să te protejezi dacă ești matol?

Maxim: Absolut normal. Dimpotrivă, e mai ușor să împuști... civili. Hai să nu vorbim despre asta. O să mă întorc și o să vă spun cum e aici și de ce bem!

Statului Major General al Ucrainei a relatat încă de anul trecut că trupele rusești consumă atât de mult alcool, încât li s-a interzis să cumpere băutură în unele regiuni. Soldații lui Vladimir Putin se îmbată atât de tare încât au ajuns la abateri disciplinare și incidente grave. Aceștia au fost implicați în accidente cu vehiculele de luptă, încălcări ale regulamentelor de folosire a armelor de foc etc.