Disperare în armata rusă. Mii de soldați au sunat la o linie telefonică specială

Disperare în armata rusă. Mii de soldați au sunat la o linie telefonică specială Sursa foto: EPA

O parte dintre rușii trimiși pe front de Vladimir Puțin nu vor să lupte în Ucraina. Speriați de ororile războiului și de dotările precare au început să sune cu miile la o linie telefonică specială. Despre ce e vorba, de fapt?

Mobilizarea parțială ordonată Vladimir Putin a creat panică printre tinerii trimiși cu forța pe frontul din Ucraina. Mulți dintre aceștia nu vor să lupte și încearcă să se predea autorităților de la Kiev. Nu toți apucă însă să facă acest lucru.

Din 15 septembrie, de când a fost lansată o linie tefonică specială și până în 20 ianaurie, 6.543 de soldați ruși au contactat autoritățile ucrainene și au spus că vor să se predea.

Care este protocolul

Vitaly Matvienko, responsabilul departamentului care gestionează prizonierii de război spune că în fiecare zi sunt înregistrate între 50 și 100 de apeluri sau mesaje. La acest centru lucrează zilnic câte zece operatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soldații ruși care se predau autorităților ucrainele pot face obiectul schimburilor de prizonieri dintre Moscova și Kiev, dar pot alege și să rămână în arest în Ucraina. Ultimul schimb de prizonieri a avut loc în 8 ianuarie.

„Prima etapă este cea în care soldații ruși care sunt mobilizați sună la această linie telefonică și spun: Mă voi preda. După aceea, ei sunt obligați să-și lase datele personale. După ce soldatul rus ajunge pe teritoriul ucrainean, trebuie să sune din nou și să spună: Mă voi preda. Apoi, operatorii ucraineni îl ajută să ajungă într-un loc sigur unde se întâlnesc cu forțele speciale“, a explicat Vitaly Matvienko.

Apeluri disperate

Unele dintre apeluri au fost cu adevărat disperate, semn armata rusă dă semne clare de slăbiciune. „În timpul eliberării Hersonului, am primit apeluri de la ruși care ne spuneau: Salvați-ne, suntem blocați, batalionul nostru este distrus, mai avem zece soldați, vă rugăm să ne luați din mizeria asta“, a mai spus Vitaly Matvienko.

O tânără care lucrează la un astfel de centru spune că, de cele mai multe ori, soldații ruși care vor să se predea sunt extrem de speriați. „Sunt oameni care sună și spun: Sunt în armată, vreau să mă predau sau Mie foarte frică, ce trebuie să fac?“, potrivit The Guardian.

Nikita Chibrin, un soldat rus care a reușit să dezerteze și să fugă în Occident a declarat pentru CNN că soldații ruși nu au dat dovadă de eroism, așa cum susțin autoritățile de la Mosvova. El a spus că Rusia a înființat unități speciale pentru a-i forța pe militari să lupte pe frontul din Ucraina. Cei care refuzau sau erau prinși încercând să dezerteze erau împușcați.