Bărbații ruși care au fugit de război trăiesc de câteva săptămâni într-un aeroport din Coreea de Sud

Bărbații ruși care au fugit de război trăiesc de câteva săptămâni într-un aeroport din Coreea de Sud Sursa: The Times

Bărbații ruși care au încercat să scape de recrutarea în război locuiesc de câteva săptămâni pe aeroportul internațional Incheon din Seul, așteptând ca guvernul sud-coreean să le decidă soarta.

Vladimir Maraktaev, 23 de ani, student universitar din Republica Buriatia din Siberia, a declarat că a fost recrutat pe 24 septembrie și a fugit în aceeași zi. Deși au sosit în Seul separat, Maraktaev și alți patru ruși locuiesc împreună la Terminalul Unu din Incheon de câteva săptămâni.

Viața în aeroport

Bărbații au spus că viețile lor sunt atârnate de un fir de ață: Seulul le-ar putea respinge cererea pentru azil. Trei din cei cinci bărbați vor afla pe 31 ianuarie dacă cererile lor au fost aprobate. "Nu vreau să rănesc oameni. Nu vreau să mor și eu. Dar simt că acest conflict este unul politic", a declarat Maraktaev. „În opinia mea, este un război imperialist”.

Maraktaev a spus că a fugit din Rusia cu mașina. După ce a ajuns în Mongolia, a zburat mai întâi de la Ulaanbaatar la Manila, unde a stat câteva săptămâni. Maraktaev a reușit să se urce într-un avion care zbura spre Coreea de Sud, ajungând în Incheon pe 12 noiembrie. Cu toate acestea, lui Maraktaev i-a fost interzisă intrarea în Coreea și nu i s-a permis să părăsească aeroportul. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Din informațiile acumulate, rușii sunt ținuți într-o cameră din aeroport. Cu toate acestea, li se oferă trei mese pe zi. Legile din Coreea de Sud privind refugiații nu consideră evitarea recrutării militare un motiv valid pentru a solicita azil, a declarat Lee Jong-chan, avocatul bărbaților ruși. Acest lucru le-a complicat călătoria, motiv pentru care ar putea fi deportați și repatriați în Rusia.

Goniți de război

Coreea de Sud are o rată scăzută de acceptare a refugiaților. În 2021, doar 1% dintre solicitanții de azil au fost acceptați. Anii pandemici din 2019 și 2020 au înregistrat 0,4% dintre refugiați ca fiind acceptați. Potrivit Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, majoritatea refugiaților cărora li s-a acordat o viză umanitară în Coreea de Sud provin din Siria și Yemen.

Președintele Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie o mobilizare militară parțială, recrutând 300.000 de rezerviști ruși pentru a lupta în Ucraina. Associated Press a raportat în septembrie că peste 194.000 de cetățeni ruși au fugit în țările vecine în săptămâna anunțării acestei decizii. În noiembrie, generalul armatei americane, Mark Milley, a estimat că 100.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul războiului, potrivit Business Insider.